Kraš je zadišal bratom mesarjem, delnica podivjala

Napoved mesne industrije Braća Pivac, da bo prevzela Kraš, je hrvaškega izdelovalca slaščic pahnila v središče pestrega dogajanja na zagrebški borzi.

Ljubljana – Delnice hrvaškega konditorskega velikana Kraš so zaznamovale prva dva trgovalna dneva tega tedna na zagrebški borzi. Po tem, ko je prejšnji torek družba Mesna industrija Braća Pivac objavila napoved prevzemne ponudbe, je borzni tečaj Kraša poskočil za 56 odstotkov, promet z delnicami pa je z zanemarljivih številk v kunah v nekaj dneh poskočil na milijonske zneske v evrih.

V senci prestrukturiranja živilskih družb iz nasedle skupine Agrokor družinsko podjetje Mesna industrija Braća Pivac (MIBP)     povečuje svoj vpliv na hrvaško živilsko industrijo. Potem ko so lani z dokapitalizacijo prišli do 30,73 odstotka delnic Kraša in postali njegov največji lastnik, so prejšnji teden iz družinskega mesarskega podjetja napovedali prevzemno ponudbo za Kraš.

Kot so sporočili prejšnji teden, namerava MIBP v sodelovanju z drugim največjim lastnikom Kraša, družbo Kraš-ESOP, ki ima 18,45 odstotka delnic Kraša, prevzeti vodilnega hrvaškega izdelovalca konditorskih izdelkov. To je vzbudilo veliko zanimanje za delnice Kraša na zagrebški borzi.

Velikansko povečanje prometa s temi delnicami in rast tečaja pa je spodbudilo špekulacije o tem, da bi se med do zdaj še neznanimi kupci delnic utegnil skrivati potencialni tekmec bratom Pivac.

Komentarji: