Lani velika rast izvoza, še bolj pa uvoza

V prvih enajstih mesecih 2021 za 32,2 milijarde evrov blagovnega izvoza in 31,7 milijarde uvoza, večji presežek v storitveni menjavi, ugotavlja BS.
Fotografija: Slovenski blagovni izvoz se je do konca lanskega novembra v primerjavi z istim obdobjem v 2020 povečal za pet milijard evrov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Slovenski blagovni izvoz se je do konca lanskega novembra v primerjavi z istim obdobjem v 2020 povečal za pet milijard evrov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenija je v prvih enajstih mesecih lanskega leta ustvarila za dobrih 32,2 milijarde evrov blagovnega izvoza, torej za kar pet milijard več kot v istem obdobju leta 2020, še bolj, za kar 6,8 milijarde pa se je v tem obdobju povečal uvoz blaga, in sicer na dobrih 31,7 milijarde evrov. Na ta način se je v primerjalnem obdobju presežek v blagovni menjavi znižal z 2,3 milijarde v 2020 na 481 milijonov v lanskih prvih enajstih mesecih. Posledično je presežek tekočega računa znašal 1,6 milijarde evrov, kar je le slaba polovica presežka iz istega obdobja 2020, ugotavljajo v Banki Slovenije v zadnji publikaciji o ekonomskih odnosih s tujino.

Kot običajno smo največ blaga, za skoraj 6,5 milijarde evrov, izvozili v Nemčijo, sledijo pa Italija (3,8 milijarde), Hrvaška (2,8 milijarde) in Avstrija, (2,3 milijarde evrov).

Na drugi strani se je lani do konca novembra povečal presežek storitvene menjave s tujino. Znašal je 2,1 milijarde evrov, kar je za 290 milijonov več kot v istem obdobju leta 2020, a še vedno za 548 milijonov manj kot v istem obdobju 2019, predvsem v zmanjšanem izvozu, ki ga je povzročil tudi manjši prihod tujih turistov. 

Bruto zunanji dolg je konec lanskega novembra znašal 51,6 milijarde evrov, od tega javni in javno garantirani dolg dobrih 33 milijard evrov, negarantirani zasebni dolg pa dobrih 18,5 milijarde evrov, so še izračunali v Banki Slovenije. 

Preberite še:

Komentarji: