Milijonska investicija v Sijaj

Ročaji za pohištvo v Hrastnik prinašajo nova delovna mesta.
Fotografija: V nekdanjem Sijaju bodo nastajali izdelki – ročaji za pohištveno industrijo – višjega cenovnega razreda. Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
V nekdanjem Sijaju bodo nastajali izdelki – ročaji za pohištveno industrijo – višjega cenovnega razreda. Foto Polona Malovrh

Hrastnik – Janez Rugelj, direktor Rujz Designa, je bil v hrastniški Sijaj, ki ga je lani jeseni kupil v stečajnem postopku, pripravljen vložiti tri milijone evrov in ob obstoječih desetih odpreti še 40 novih delovnih mest. A kandidatura za denar gospodarskega ministrstva je že drugič padla v vodo. »Vlagali bodo kljub temu,« zagotavlja Rugelj, a v manjšem obsegu. Začnejo avgusta.

Ko je pred dobrim tednom gospodarski minister Zdravko Počivalšek v Hrastniku podpisoval 26 milijonov evrov vreden dogovor za razvoj zasavske regije, je poudaril, da se Zasavju, ki je zaradi nadpovprečne brezposelnosti pristalo med območji z razvojnimi problemi, obetata dva velika projekta. Eden od teh je, kot je za Delo potrdil Rugelj, projekt njegovega podjetja Rujz Design, ki mu je nekdanjega hrastniškega proizvajalca svetil uspelo kupiti pred dobrega pol leta v osmem poskusu – na javni dražbi; zanj je odštel četrt milijona evrov. Toda po samo treh dneh je Rugelj izvedel, da so z razpisa gospodarskega ministrstva za sofinanciranje začetnih investicij ter ustvarjanja novih delovnih mest na razvojnem območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje za leti 2018 in 2019 izpadli. Razlog? »Ker nismo izpolnjevali pogoja glede registracije poslovne enote,« je za Delo pojasnil Rugelj.

Prvotno na tri milijone evrov ocenjeno investicijo v nekdanji Sijaj bodo zdaj prilagodili svojim finančnim zmožnostim. Obnova proizvodnih prostorov od strehe, do instalacij, tal in zunanjega videza, ki se je bodo lotili čez dobra dva meseca, je vredna milijon evrov. Zagon proizvodnje v prvi od dveh proizvodnih dvoran načrtujejo že v začetku prihodnjega leta. V njej bodo nastajali izdelki – ročaji za pohištveno industrijo – višjega cenovnega razreda. »Trg zanje je zagotovljen,« pravi Rugelj, to je vsa srednja Evropa – od Nemčije do Švice, pa tudi Rusija, saj izvozijo kar polovico proizvodnje, v kateri nastane med 15.000 in 20.000 ročajev oziroma okovja na dan. Lani je podjetje, ki zaposluje okrog sto ljudi, ustvarilo dobrih šest milijonov evrov prihodkov in skoraj 330.000 evrov čistega poslovnega izida.

Upniki le delno ali nič poplačani

V stečajnem postopku Sijaja je upravitelj Miran Hude pripravil končni načrt posebne razdelitvene stečajne mase za poplačilo upnikov z zavarovanimi terjatvami: to sta Ledava in državni proračun, ki zastopa SID banko. Terjatev Ledave v posebni razdelitveni masi znaša skoraj 460.000 evrov, SID banke pa dobrih 216.000 evrov. Po prvem načrtu sta bila lani že poplačana s 87.400 oziroma 41.200 evri. Napovedi, da bo za večino upnikov – tudi za 37 delavcev – zmanjkalo denarja, so se uresničile. Naj spomnimo: v času stečaja v 2013 je bil Sijaj last Renata Krajnca, nekdanjega prvega moža Preventa Globala in vodje kabineta nekdanjega notranjega ministra Igorja Bavčarja.

Komentarji: