Nov papirni stroj že na poti v Palomo

Naložba: Zagon novega papirnega stroja je predviden za letošnji junij
Fotografija: Po 40 letih naj bi Paloma dobila nov papirni stroj. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Po 40 letih naj bi Paloma dobila nov papirni stroj. Foto Tadej Regent

Sladki Vrh – V Palomi bodo predvidoma junija zagnali nov papirni stroj. Iz družbe so sporočili, da je največji del novega papirnega stroja, tako imenovani »Yankee cylinder«, na poti v tovarno Palome v Sladki Vrh. Gre za dolgo načrtovano naložbo, ki bo nadomestila 40 let stari papirni stroj 6.


 
Naložba v nov papirni stroj predstavlja največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih in vključuje tudi sodobni preusmerjevalnik ter novo skladišče za matične zvitke. Vrednost naložbe skupaj znaša 37 milijonov evrov.
 

Zahteven transport

 
V sladkogorski družbi bodo v ponedeljek ugasnili stari papirni stroj 6 in začeli za montažo novega. Kot so pojasnili, 115 ton težak del stroja trenutno potuje od pristanišča Reka do Sladkega Vrha, kamor naj bi prispel v ponedeljek popoldne: »Izjemno zahteven transport tovora bo predstavljal velik logističen zalogaj, saj je del stroja, ki prihaja v Sladki Vrh, dolg 8,75 metra, širok 4,94 metra, visok 5,10 metra in težak 115 ton. Skupaj z vlačilcem in podvozjem pa bo celoten transport dolg 36,12 metra, visok 5,3 metra in širok 4,94 metra, tehtal pa bo kar 191 ton.«

Prevoz stroja bo zahteven zalogaj. Foto Paloma
Prevoz stroja bo zahteven zalogaj. Foto Paloma


Zaradi izjemnih dimenzij tovora bo njegov transport zelo zahteven in bo treba v ta namen odstraniti tudi številne ograje, prometne znake in semaforje ob trasi. V naslednjih tednih bodo dobavljeni še preostali deli novega stroja. Nato sledi montaža in testiranje stroja, njegov zagon pa je načrtovan za junij 2020.


Povečanje zmogljivosti

 
»Investicija bo povečala proizvodne kapacitete Palome na 90.000 ton letno. Vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5 metra in hitrostjo obratovanja 2000 metrov na minuto. S tem načrtujemo tako zmanjšanje operativnih tveganj kot tudi izboljšanje učinkovitosti proizvodnje ter kakovosti papirja in končnih izdelkov,« je ob tem izjavil predsednik uprave Palome Jaroslav Fic.
 
Tehnični direktor Skupine SHP in član uprave Palome Stevan Lomić pa je izpostavil, da bo Paloma bo s to investicijo postala kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope in širše.

V Palomi pravijo, da se naložbeni ciklus z omenjenim strojem še ne bo končal, saj načrtujejo tudi vlaganja v predelovalno linijo.

Komentarji: