Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Novak ovadil oba direktorja Štor Steela

Stavkovni odbor skupine delavcev in uprava medtem poskušata zgladiti nesporazume.
Levo Igor Robida, Sindikati Štajerske, desno Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov. FOTO: Brane Piano/Delo
Levo Igor Robida, Sindikati Štajerske, desno Gvido Novak, predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov. FOTO: Brane Piano/Delo
1. 6. 2018 | 11:13
1. 6. 2018 | 13:32
2:56
Celje, Štore – Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), ki jo vodi Gvido Novak, je zjutraj zaradi domnevnih kršitev zakona o stavki tožilstvu kazensko ovadila direktorja Štor Steela Ivana Jurkoška in Borisa Kumerja. A predstavnikov delavcev obrata jeklarne oziroma v njem organiziranega stavkovnega odbora na novinarsko konferenco o tem ni bilo. Razlog? Gvido Novak: »To bi slabo vplivalo na možno pomiritev razmer in ureditev odnosov v jeklarni.«
 
Novaku se je na novinarski konferenci pridružil le Igor Robida iz Sindikatov Štajerske, ki so član KSS. Novak pa je pojasnil, da kazenske ovadbe žal več ne morejo umakniti, da pa se bo v torek smel udeležiti prvih pogajanj med delavci jeklarne in upravo. V sredo na prvič dogovorjenih pogajanjih ni smel sodelovati, zato so se v KSS odločili za kazensko ovadbo obeh direktorjev. Tudi stavkovni odbor oziroma predstavniki delavcev jeklarne se v sredo brez prisotnosti Novaka niso želeli pogajati in so upravi sporočili, da lahko le v celoti izpolni stavkovne zahteve.

Uprava pa Novakove očitke zavrača. »Štore Steel pri svojem poslovanju in v odnosu do delavcev v celoti in popolnoma spoštuje veljavno zakonodajo. Vsled številnih polresnic in neresnic, ki so v predvolilnem času, na osnovi tiskovnih konferenc KSS, objavljene v medijih, se Štore Steel ne bo spuščalo v neproduktivna pojasnjevanja le teh, saj to ni v korist ne podjetja in ne delavcev,« je pojasnil Gorazd Tratnik, pomočnik glavnega direktorja.
 
Najpomembnejša zahteva, kot pravi Novak, je povečanje količnika plač za 25 odstotkov, kar bi pomenilo 22-odstotno povišanje plač.
 
Medtem večji izmed obeh sindikatov podjetju, sindikat SKEI, nadaljuje pogajanja z vodstvom o lanski zahtevi za enako povišico in neuradno je mogoče izvedeti, da naj bi se že dogovorili za 12-odstotno povišanje plač.
 
O razlogih, zakaj stavke v obratu jeklarne ni napovedal podjetniški KSS, Novak dodaja, da so stavkovne zahteve skupine delavcev stavki dale večjo legitimnost. Če v torek dogovora na bo, bodo izvedli v petek preklicano 2-urno opozorilno stavko.
 
KSS sicer poziva vse zaposlene v Štorah Steelu, da se stavki pridružijo. Zaenkrat izmed 525 delavcev v podjetju stavko podpira le 70 odstotkov izmed 155 delavcev v jeklarni.
 
Novak pravi, da je delovna inšpekcija v ponedeljek v podjetju ugotovila več kršitev pravice delavcev do stavke, a da zapisnika oziroma odločbe inšpektorata za delo še nimajo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine