OTP zaključila prevzem NKBM, sledi združitev s SKB

Družbo Summit Leasing Slovenija iz skupine NKBM je OTP prodala, tako da ta ostaja v lasti dosedanjih lastnikov banke – skladov Apollo in EBRD.
Fotografija: NKBM se je že združila z Abanko. Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
NKBM se je že združila z Abanko. Foto: Jure Eržen

Madžarska skupina OTP je po pridobitvi vseh zahtevanih soglasij regulatornih organov uspešno sklenila prevzem skupine Nove KBM v Sloveniji, ki obsega Novo KBM in Aleja finance. Družbo Summit Leasing Slovenija pa so prodali, tako da ta ostaja v lasti dosedanjih lastnikov banke – skladov Apollo in Evropske banke za obnovo in razvoj.

image_alt
NKBM in SKB se bosta združili

Kupnine niti danes niso razkrili, kot smo mediji že poročali, pa je menda znašala milijardo evrov. Summit Leasing Slovenija naj bi Apollo in EBRD v nadaljevanju prodala na mednarodnem tenderju, kot možen kupec se omenja NLB.

»Nakup Nove KBM je za skupino OTP najpomembnejši prevzem doslej in Slovenija je peti trg, kjer smo postali tržni vodja. Prizadevamo si, da bo imela združitev SKB banke in Nove KBM pozitivne učinke po eni strani za stranke na področju poslovanja s prebivalstvom, za mala in srednje velika podjetja ter za velika podjetja, po drugi strani pa za zaposlene obeh bank, ki bodo izkusili prednosti optimalne velikosti nove, združene banke,« je dejal predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP Sándor Csányi.

Integracija bank

Madžarska banka na slovenskem trgu že posluje prek svoje podružnice SKB banke, ki se je skupini OTP pridružila leta 2019. V nadaljevanju pa je pričakovati integracijo obeh bank. Iz OTP sporočajo, da bodo s prevzemom Nove KBM še okrepili položaj na slovenskem bančnem trgu: »Z zaključkom prevzema bo bančna skupina prevzela vodilno vlogo s približno 30-odstotnim tržnim deležem ter postala tržni vodja na področju bančnih posojil in depozitov.« Stranke bodo med drugim po končanem prevzemu Nove KBM lahko uporabljale skupno mrežo okoli 450 bankomatov obeh bank v Sloveniji, in sicer brez nadomestila za dvig gotovine z debetno kartico.

Dosedanji predsednik NKBM John Denhof meni, da sprememba lastništva za Novo KBM pomeni zaključek izjemne preobrazbe, ki jo je banka doživela v lastništvu skladov Apollo in EBRD. »Skupaj s SKB banko si bomo prizadevali, da bo postopek integracije potekal karseda gladko, našim strankam pa zagotavljamo, da bodo pravočasno obveščene o vseh ključnih mejnikih povezovanja naših dveh bank,« je dodal.

SKB bo delila znanje

»Integracija SKB banke v skupino OTP je bila uspešna in z veseljem bomo svoje znanje in izkušnje delili z našimi prihodnjimi sodelavci. Prav tako menimo, da nam bodo izkušnje, ki sta jih dobili OTP in Nova KBM pri preteklih prevzemih, zelo pomagale, ko bomo skupaj gradili novo, združeno banko, ki bo vodilna v Sloveniji,« je poudarila Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke.

Michele Raba, partner pri Apollu, pa je dejal, da je NKBM v času njihovega lastništva doživela veliko preobrazbo in uresničila oziroma celo presegla vse strateške cilje ter uspešno pripojila in integrirala štiri banke, med njimi Abanko.

Komentarji: