Papirničarji položaj za zdaj obvladujejo

Radeče Papir Nova Zaposlene je strah, da oktobra ne bo plač, vodstvo jih miri
Fotografija: Ena kalvarija je bila dovolj ... Foto Polona Malovrh
Odpri galerijo
Ena kalvarija je bila dovolj ... Foto Polona Malovrh

Radeče – Nezasedene proizvodne zmogljivosti, pomanjkanje surovin, strah ljudi, da oktobra ostanejo brez plač, zamude pri poravnavanju prispevkov … te in podobne informacije prihajajo iz Radeč o stanju v tamkajšnji papirnici. Vodstvo družbe občasnih likvidnostnih težav ne zanika, odločno pa zavrača, da bi bile razmere v družbi alarmantne.

Radeški papirničarji, ki so se v stečaju znašli pred šestimi leti, si po prihodu novega lastnika v 2014, dubajskega investicijskega sklada Emkaan Investments in po odhodu kontroverznega zastopnika Arabcev iz Radeče Papirja Nove (RPN) Igorja Rakuše še niso dobro oddahnili, že je znova slišati o težavah: da stroj pet stoji, ker je posel za Afriko padel v vodo, stroj 4 pa dela počasi, ker v podjetju ne dobijo surovin; poročajo o sestankih, na katerih sindikati zaman poskušajo izvedeti, kaj se v resnici dogaja; pravijo, da naj bi RPN ta mesec zamujala s prispevki in da se lahko zgodi, da oktobra ostanejo brez plač.
 

Predvolilne igre na plečih delavcev?


Tomaž Režun je v nehvaležni vlogi: direktor in radeški župan. Foto Arhiv Delo
Tomaž Režun je v nehvaležni vlogi: direktor in radeški župan. Foto Arhiv Delo


Tomaž Režun, eden od dveh direktorjev RPN, je v nehvaležni vlogi, saj je hkrati nepoklicni radeški župan. Zaradi obtožb o dogajanju v RPN je ogorčen: »Kot kaže, nekaterim še vedno ni v interesu, da papirnica obratuje in zaposluje prek tristo ljudi. Žalostno, da se poskuša na njihovih plečih igrati predvolilne igre.« Režun in Leopold Povše, drugi direktor, zatrjujeta, da oba stroja obratujeta »v skladu z naročili in glede na trenutne razmere optimalno«, da so plače redne in da je sindikat z dogajanjem v podjetju seznanjen.
 

Ena kalvarija je bila dovolj


»Naši ljudje so enkrat že šli skozi kalvarijo. Zato vsaka ustavitev stroja sproži strah. Položaj je težek, a ne neobvladljiv,« je bil za Delo iskren prvi sindikalist v RPN Stane Klanšek, ki ga bolj kot »širjenje netočnih informacij« skrbi kritično pomanjkanje delovne sile, če bi oba stroja polno obratovala vse štiri izmene. Zato je govoriti o tem dvorezen meč ... Plače so v RPN 18. ta mesec imeli, pravi Klanšek.

Komentarji: