Pfizerjevo cepivo se bo polnilo in pakiralo v Ljubljani

Novartis je z družbo Biontech podpisal novo začetno pogodbo za polnjenje in pakiranje cepiva mRNA Pfizer/Biontech proti covidu-19.
Fotografija: Novartis bo prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Novartis bo prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. FOTO: Reuters

 Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti in zmožnosti za obvladovanje pandemije covida-19 s širitvijo podpore pri polnjenju in pakiranju cepiva proti covidu-19 družbe Pfizer/Biontech. Novartis bo uporabil svoje aseptične proizvodne zmogljivosti na lokaciji Novartisovih Tehničnih dejavnosti v Ljubljani, kjer bodo leta 2022 napolnili vsaj 24 milijonov odmerkov, so sporočili iz družbe.

V skladu s pogoji nove začetne pogodbe Novartis načrtuje, da bo od družbe Biontech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi Biontech v distribucijo. Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022. Obrat v Ljubljani je najsodobnejši obrat za aseptično polnjenje, ki proizvaja in dobavlja široko paleto aseptičnih izdelkov za Novartisovo divizijo Sandoz.

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je junija začel polniti za Biontech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

Aseptična proizvodnja – polnillna linija za viale FOTO: Novartis
Aseptična proizvodnja – polnillna linija za viale FOTO: Novartis

Novartis še naprej ponuja svoje vrhunske zmogljivosti drugim podjetjem za prevzem proizvodnih dejavnosti, vključno z različnimi tehnologijami, kot so proizvodnja mRNA in druge. Podrobnosti bodo razkrite, ko bodo sklenjeni posamezni sporazumi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Cepivo Pfizer/Biontech proti covidu-19, ki temelji na Biontechovi patentirani tehnologiji mRNA, sta razvila Biontech in Pfizer. Družba Biontech je imetnica dovoljenja za promet v Združenih državah Amerike, Evropski uniji, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v Združenih državah Amerike (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah. Načrtujejo se vloge za pridobitev regulativnih odobritev v državah, v katerih so bila prvotno izdana dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovredna dovoljenja.

Preberite še:

Komentarji: