Povprečna neto plača za april skoraj 1115 evrov

Zaradi manjšega obsega izrednih plačil so bile plače za april nižje kot mesec prej, a realno višje kot ob istem času lani.
Fotografija: Plače v Sloveniji so letos realno višje kot lani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Plače v Sloveniji so letos realno višje kot lani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Povprečna bruto plača za april je znašala 1730,70 evra oziroma približno 1115 evrov neto, so izračunali na državnem statističnem uradu. Od plače za marec 2019 je bila nižja, in sicer nominalno za 1,2 odstotka, realno pa za dva odstotka. Znižanje povprečne plače je bilo predvsem odraz manjšega obsega izrednih izplačil, izplačanih s plačo za april 2019.

Bolj ugodne so primerjave z lanskim aprilom: povprečna plača za april 2019 je bila v bruto znesku realno za 2,3 odstotka višja, v neto znesku pa se je realno zvišala za 1,6 odstotka.

Povprečna aprilska neto plača v javnem sektorju je bila s skoraj 1293 evri znatno višja kot v zasebnem sektorju (1033 evrov). Najvišjo povprečno neto plačo so sicer prejeli zaposleni v dejavnosti preskrba z električno energijo, plinom in paro, skoraj 1560 evrov.

Sicer pa je bila aprila povprečna plača v treh statističnih regijah višja od slovenskega povprečja, in sicer v osrednjeslovenski statistični regiji, kjer je znašala dobrih 1207 evrov, ob tem pa še v jugovzhodni Sloveniji in v obalno-kraški statistični regiji.

Več iz te teme:

Komentarji: