Pri delu v Avstriji imajo največ težav gradbinci

Vse več slovenskih podjetnikov posluje v Avstriji, a so pod drobnogledom inšpektorjev. Za nepoučene globe, visoke več tisoč evrov.
Fotografija: Z največ problemi se v Avstriji srečujejo gradbinci. Na območni obrtno-podjetniški zbornici na Ravnah na Koroškem pravijo, da avstrijski inšpektorji nimajo enakih meril in zahtev do vseh podjetij. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Z največ problemi se v Avstriji srečujejo gradbinci. Na območni obrtno-podjetniški zbornici na Ravnah na Koroškem pravijo, da avstrijski inšpektorji nimajo enakih meril in zahtev do vseh podjetij. FOTO: Shutterstock

Dravograd – »Za poslovanje z Avstrijo veljajo pravila, ki jih morajo gospodarstveniki spoštovati. Na Koroškem se jim uspešno prilagajajo. To potrjuje rastoči izvoz. Zadnji podatki kažejo, da se je v preteklem letu povečal za 12 odstotkov, pri čemer je Avstrija na drugem mestu za Nemčijo kot glavno izvozno partnerico koroškega gospodarstva,« je povedala direktorica koroške območne gospodarske zbornice Aleksandra Gradišnik.

Čezmejno gospodarsko sodelovanje ocenjuje za zelo dobro, čeprav čez mejo veljajo stroga pravila poslovanja. Kakšna so in kako jih izpolniti, podjetniki večinoma izvedo na območni gospodarski zbornici, ki sodeluje s Slovensko gospodarsko zvezo v Celovcu, nekateri pa pomoč poiščejo tudi v odvetniških pisarnah koroških Slovencev v Avstriji, saj ne želijo tvegati. »Podjetnik z urejeno dokumentacijo se na avstrijskem trgu nima česa bati,« je prepričana Aleksandra Gradišnik.

Aleksander Štaher iz podjetja Kocka Group, ki se ukvarja s strojnimi instalacijami na področju stanovanjske gradnje, v Avstriji opravi 80 odstotkov poslov. »Do zdaj nismo imeli nobenih težav in nobene kontrole,« je dejal Štaher.

Dela opravlja za večjo avstrijsko gradbeno podjetje, ki je svojega poslovnega partnerja iz Slovenije pred podpisom pogodbe natančno preverilo. »Morda je to vzrok, da razen nadzora na meji, ki je bil konec lanskega leta res nevzdržen, nimamo težav, za katere slišim od drugih podjetnikov,« je povedal Štaher.

»Z največ problemi se srečujejo gradbinci,« so potrdili na območni obrtno-podjetniški zbornici na Ravnah na Koroškem. »Največja ovira ni zagotavljanje ustrezne dokumentacije, saj se podjetniki, ki se podajajo na delo čez mejo, zavedajo, da morajo izpolnjevati vse predpisane pogoje, ki jih nalaga avstrijska zakonodaja, ampak to, da avstrijski inšpektorji nimajo enakih meril in zahtev do vseh podjetij. Nekateri se spuščajo v podrobnosti in hitro predpišejo visoke globe, ki znašajo več tisoč evrov. Po izkušnjah članov, ki so bili v Avstriji pod drobnogledom inšpekcije, ta preverja le tuja podjetja. Po njihovih izkušnjah jih začnejo spremljati že, ko vstopijo v Avstrijo in jim sledijo do gradbišč, kjer nato izvedejo kontrolo.« Na ravenski obrtno-podjetniški zbornici pravijo, da sicer ni mogoče posploševati in da je veliko tudi pozitivnih izkušenj. A odločitev evropske komisije, da je Avstrija kršila pravila, za zdaj po njihovem mnenju na terenu nima posledic.

Podjetnik Robert Tratnjek iz Murske Sobote se je naveličal nenehnih, strogih in nevzdržnih nadzorov. »Najprej že ob prehodu meje, nato še isti dan na gradbišču. Sledile so visoke kazni,« je dejal Tratnek. Trikrat so jih uspešno izpodbijali na sodišču. Najhuje pa je po njegovem mnenju bilo, da so o pregledih in kaznih takoj informirali njihove stranke. »Zanimanje za naše delo v Avstriji se je zelo zmanjšalo,« je povedal sogovornik, ki je, da bi se izognil težavam, svoje podjetje ustanovil še v Avstriji. »Veliko podjetij je zaradi miru in bojazni v Avstriji plačalo visoke kazni. A to ni prav. Kazni niso bile upravičene,« je zatrdil podjetnik, ki meni, da je sramotno, ker jih država kljub opozorilom ni zaščitila. »Naša diplomacija se boji vsakega soseda. Hlapci smo tudi v tem primeru!« je ogorčeno dejal Tratnjek.

Komentarji: