Sad Šerida al Kabi

Profil: Katarski minister za energijo je napovedal izstop Katarja iz organizacije Opec.
Fotografija: Katar se bo umaknil iz organizacije, v kateri nima nobenega vpliva, je napovedal tamkajšnji minister za energijo Kabi.
Foto Reuters
Odpri galerijo
Katar se bo umaknil iz organizacije, v kateri nima nobenega vpliva, je napovedal tamkajšnji minister za energijo Kabi. Foto Reuters

Katarski minister za energijo je napovedal izstop Katarja iz Opeca, saj njegova država ni zadovoljna s tem, da v tej organizaciji prevladuje Savdska Arabija, s katero je Katar že nekaj časa sprt.

Katarski poslovnež Sad Šerida al Kabi je konec osemdesetih letih prejšnjega stoletja obiskoval državno univerzo v Pensilvaniji, kjer je študiral tehnologijo pridobivanja nafte in zemeljskega plina. Že med študijem je začel delati v katarskem državnem podjetju Qatar Petroleum, ki upravlja vse dejavnosti, povezane s pridobivanjem nafte in zemeljskega plina v Katarju, nato je pred štirimi leti postal izvršni direktor podjetja. Kabi je pred kratkim postal tudi minister za energijo Katarja – države, ki velja za največjo proizvajalko utekočinjenega zemeljskega plina na svetu, njena proizvodnja znaša 77 milijonov ton utekočinjenega zemeljskega plina na leto.

Katar je že več desetletij član Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), vendar nikoli ni bil med najpomembnejšimi članicami organizacije, v kateri zadnje čase vse bolj prevladuje Savdska Arabija, ena od treh največjih proizvajalk nafte na svetu. Katar je vse bolj nezadovoljen s prevladujočim vplivom Savdske Arabije v tej organizaciji in vse večjim vplivom te države na območju Perzijskega zaliva, odnosi med državama pa so se poslabšali predvsem po tem, ko je Savdska Arabija skupaj z Združenimi arabskimi emirati, Bahrajnom in Egiptom lani obtožila Katar, da podpira terorizem, in nato uvedla bojkot proti Katarju.


Posvetili se bodo plinu


Prejšnji teden je Kabi kot katarski minister za energijo napovedal, da bo Katar 1. januarja prihodnje leto izstopil iz Opeca in se posvetil predvsem pridobivanju utekočinjenega zemeljskega plina. Po Kabijevih besedah namerava Katar do leta 2024 pridobivati 110 milijonov ton utekočinjenega zemeljskega plina na leto. Kabi je med svojim javnim nastopom pojasnil, da se Katar ne namerava odpovedati pridobivanju nafte, vendar se zaveda, da pridobivanje nafte obvladuje organizacija Opec, ki jo po njegovem mnenju upravlja ena sama država – Savdska Arabija. Kabi je prepričan, da je nesmiselno, da bi Katar ostal član organizacije, v kateri nima nobenega pravega vpliva in ne more braniti svojih interesov.

Neodvisni analitiki menijo, da Katarjeva odločitev pravzaprav izraža razmere, v katerih pri upravljanju naftnega trga vse bolj prevladujejo trije največji proizvajalci nafte na svetu – Savdska Arabija, Rusija in ZDA, ki skupaj pridobijo več kot tretjino vse nafte na svetu. Riad, glavno mesto Savdske Arabije, in Moskva vse pogosteje skupaj odločata o ukrepih, povezanih s proizvodnjo nafte, Washington pa pritiska na Opec, naj s svojo politiko poskuša znižati cene nafte. Katarjeva odločitev bi po mnenju nekaterih analitikov lahko vplivala tudi na nekatere druge članice Opeca, ki niso zadovoljne z vodilno vlogo Savdske Arabije v Opecu, saj Savdska Arabija že nekaj časa razmeroma samovoljno določa politiko organizacije držav izvoznic nafte.

Komentarji: