Slovenski Dewesoft izvaja telemetrijo za Naso

Slovensko znanje sodeluje pri vrnitvi ljudi na Luno – Njihovi merilni sistemi spadajo v vrh trga.
Fotografija:  FOTO: Joe Skipper/Reuters
Odpri galerijo
 FOTO: Joe Skipper/Reuters

Dewesoft, slovensko visokotehnološko podjetje, z Naso sodeluje skoraj 20 let. Za Nasino raketo SLS, ki jo bodo po napovedih poskusili izstreliti 27. septembra, zagotavljajo telemetrijo. Programska oprema zajema in prikazuje telemetrijske podatke v Kennedyjevem vesoljskem centru.

Pri Nasi so opravili kriogeni demonstracijski test, potem ko so morali v minulih tednih odpraviti napake, ki so se pokazale pri dveh poskusih izstrelitve rakete SLS. Ta je testiranje uspešno prestala, tako da zdaj tečejo priprave za nov poskus izstrelitve predvidoma 27. septembra ob 17.37 po srednjeevropskem času. Spremljanje rakete bo omogočalo tudi slovensko znanje.

Skoraj 20 let sodelovanja

Poslovno sodelovanje med Dewesoftom in Naso sega v leto 2003. Trboveljsko podjetje je takrat dobavilo programsko opremo za dekodiranje raketnih podatkov v okviru programa Space Shuttle. Tega so kasneje pri Nasi uporabili za izdelavo Mednarodne vesoljske postaje. Trenutno se v programu Artemis strojna in programska oprema Dewesofta uporablja na Nasini izstrelitveni ploščadi (Launch Pad) in na prenosnem izstrelišču (Mobile Launcher), so sporočili iz Dewesofta. Programska oprema zajema in prikazuje telemetrijske podatke v Kennedyjevem vesoljskem centru, operaterji pa s pomočjo programa DewesoftX v živo analizirajo podatke z izstrelitvene ploščadi in tudi same rakete SLS.

image_alt
Pri Boscarolu bodo imeli proste petke in niso edini

V Dewesoftu pojasnjujejo, da se v programu Artemis uporabljajo Dewesoftovi merilni sistemi​ Sirius R8R, ki po zmogljivosti spadajo v sam vrh merilnih sistemov na svetovnem trgu. Vsebujejo 64 analognih kanalov in industrijski računalnik. Dodatne mehanske ojačitve omogočajo normalno delovanje v zelo zahtevnih razmerah, kot so na primer vibracije na izstrelni ploščadi ob vzletu rakete. Zajema in analizira se skupaj več kot 200.000 različnih signalov, kar zgovorno priča o tem, kako zahtevno je izvesti uspešno izstrelitev. »Rocket science oziroma raketna znanost ni brez razloga sopomenka visoke zahtevnosti,« sklenejo v Dewesoftu.

Dewesoft je bil Delova podjetniška zvezda

Leta 2017 je Dewesoft postal Delova podjetniška zvezda. Strokovna komisija je trboveljsko podjetje izbrala med 20 nominiranimi malimi in srednjimi podjetji. Njegova soustanovitelja sta Andrej Orožen in Jure Knez. Avgusta letos je izvršni direktor družbe postal Tilen Sotler, Orožen pa je postal svetovalec direktorja. Družba ima več kot 50 milijonov evrov prihodkov, trenutno zanje dela 300 ljudi. Podjetje je posebno tudi v načinu lastništva. Ustanovitelja že vse od začetka spodbujata solastništvo zaposlenih, saj verjameta, da je to jamstvo za dolgoročni uspeh podjetja in njegovih ljudi. Dewesoft je trenutno v lasti že več kot 80 zaposlenih.

Jure Knez, soustanovitelj Dewesofta, pravi, da je težko ohranjati sedanji tempo razvoja. Foto Uroš Hočevar
Jure Knez, soustanovitelj Dewesofta, pravi, da je težko ohranjati sedanji tempo razvoja. Foto Uroš Hočevar

Predsednik in soustanovitelj Jure Knez pravi: »Ohranjati naš tempo rasti ni enostavno, zato menim, da je največji dosežek vsakega podjetja, če ustanovitelji in vodje vzgojijo nove generacije, ki so sposobne podjetje ne le voditi naprej, ampak ga dvigniti na višjo raven.«

Preberite še:

Komentarji: