Statistika ugotavlja, da smo »privezani« na avto

Kako potujemo: ob delavnikih na poti v službo in po opravkih potujemo večkrat na dan, konec tedna pa na daljše razdalje
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Leta 2017 smo prebivalci Slovenije na svojih vsakodnevnih poteh opravili več kot 12 milijard kilometrov. To je približno tolikšna razdalja, kot če bi 300.000-krat obšli Zemljo po ekvatorju. Kot vozniki osebnega avtomobila pa smo prevozili okoli osem milijard kilometrov, je izračunal statistični urad.

Povprečni prebivalec je vsak dan opravil 3,2 poti, ki so skupaj trajale 76 minut, ena pot pa je bila dolga povprečno 13 kilometrov. Na delovne dni potujemo več kot ob koncih tedna in praznikih, vendar so praznična potovanja daljša: ob delovnikih so prebivalci Slovenije opravili povprečno 3,3 poti, na nedelovni dan pa 2,7 poti. Ena pot na delovni dan je bila dolga približno 12 kilometrov, na nedelovni pa 17 kilometrov. Na delovni dan je bilo za vse poti porabljenih povprečno 75 minut, na nedelovni pa 78 minut. Ugotovitev, da na proste dni začnemo svoja potovanja kasneje, najbrž ni nepričakovana. Leta 2017 se je na delovni dan največ poti začelo med 7. in 8. uro ter med 15. in 16. uro (čas prometnih konic), na nedelovni pa med 10. in 11. uro.
 

Tri četrtine prevažanja je z avtom


Kljub vsem prizadevanjem za »trajnostni transport« je avtomobil še vedno naše glavno in najljubše prevozno sredstvo. Uporabili smo ga na kar 68 odstotkih vseh opravljenih poti in z njim opravili 84 odstotkov vseh kilometrov, so izračunali statistiki. Podatki niso presenetljivi, saj je bilo konec leta 2017 v Sloveniji več kot 1,1 milijona osebnih avtomobilov, kar pomeni dva avtomobila na tri prebivalce, starejše od 18 let. Rezultati kažejo, da se je v dveh tretjinah osebnih avtomobilov vozil samo en človek; stopnja zasedenosti avtomobila je bila 1,7.

Drugi najpogostejši način premikanja je bilo pešačenje, in sicer na 21,3 odstotka poti. Le na opravkih, krajših od enega kilometra, je bilo več poti opravljenih peš kot z avtomobilom; na vseh drugih razdaljah je kot način premikanja prevladoval avtomobil. Kolo smo Slovenci leta 2017 uporabili za 4,5 odstotka vseh poti, javna prevozna sredstva (avtobus in vlak) pa so še slabše zastopana, z njimi smo opravili 4,3 odstotka poti.

Komentarji: