Svet ATVP prevzemajo zunanji člani

V svetu agencije bodo po predlogu vlade odslej imeli večino zunaji člani.
Fotografija: FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

Ljubljana – Potem ko si je prejšnja vlada ATVP poskušala podrediti s spremembo zakona, bi si jo sedanja lahko kar z novimi kadrovskimi potezami. Danes je namreč državnemu zboru v imenovanje predala štiri člane sveta agencije, od katerih so trije zunanji, kar v negotovost postavlja neodvisnost agencije, ki nadzoruje slovenski kapitalski trg.

Vlada je sklenila, da državnemu zboru za člane sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) s 15. julijem letos, ko dosedanjim poteče mandat, imenuje Primoža Pinozo, Dragana Kesiča, Gorazda Čibeja in Mojco Majič. A od predlaganih kandidatov za sicer petčlanski svet iz ATVP prihaja le Pinoza, preostali trije kandidati so zunanji: Kesič je izredni profesor na fakulteti za management, zato velja za človeka finančnega ministra Andreja Bertonclja, Majičeva je direktorica Agencije za javni nadzor nad revidiranjem (AZR) in je že zdaj članica sveta, Gorazd Čibej pa je direktor Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), sicer pa blizu stranki SMC.
 
V svetu ostaja direktor ATVP Miloš Čas, kar pomeni, da bodo od sredine julija odločilno besedo v tem organu, ki odloča o večini odločitev agencije, imeli zunanji predstavniki. Z zakonom sicer ni določeno, da morajo imeti notranji predstavniki večino, kot je bilo to doslej, se pa odpira vprašanje neodvisnosti ATVP. Na ministrstvu za finance poudarjajo, da je za delovanje sveta ATVP pomembno, da je svet sestavljen iz strokovnjakov, ki s poglobljenim strokovnim znanjem na specifičnih področjih lahko podajo neodvisni pogled k delovanju agencije. Kandidate pa da je izbrala neodvisna komisija, ki je presodila, da je smiselno, da v svetu sodelujejo tudi predstavniki AZN in ANR, da je svet sestavljen tako iz zunanjih strokovnjakov kot vsaj enega notranjega, in da je smiselno, da se pritegne v članstvo tudi zunanje strokovnjake.

Komentarji: