Trump ogroža slovenske posle

Slovenska podjetja, ki poslujejo v Iranu, so zaskrbljena zaradi umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in napovedanih sankcij, ki ogrožajo tudi njihove posle.
Fotografija: Iskratel, ki ga vodi Željko Puljić, ima pogodbo z iranskim telekomom za modernizacijo tamkajšnjega telekomunikacijskega omrežja.
Odpri galerijo
Iskratel, ki ga vodi Željko Puljić, ima pogodbo z iranskim telekomom za modernizacijo tamkajšnjega telekomunikacijskega omrežja.

Ljubljana – Slovenska podjetja, ki poslujejo v Iranu, so zaskrbljena zaradi umika ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma in napovedanih sankcij, ki ogrožajo tudi njihove posle. Iranski trg sicer ni pomemben za slovensko gospodarstvo, a potencial rasti je precejšen.

Iskratel ima pogodbo z iranskim telekomom za modernizacijo tamkajšnjega telekomunikacijskega omrežja v vrednosti 33 milijonov evrov. »V nekaj tednih bomo vedeli, ali so posli ogroženi oziroma moramo izpolniti dodatne pogoje. Mislimo, da ne,« je dejal glavni direktor Iskratela Željko Puljić. Negotovo je tudi, ali bodo dovoljeni finančni tokovi iz Irana v Evropsko unijo. V zvezi s tem je bilo v preteklosti precej težav, a zdaj so vzpostavljeni odnosi med slovensko in iransko banko. Tudi prvi človek Rika Janez Škrabec je rekel, da se bo odločitev ZDA zagotovo poznala najprej na delovanju finančnih institucij: »Kako usodno bo, je težko napovedati.«

Puljič je poudaril pričakovanje, da bo Evropska unija zaščitila interes evropskega gospodarstva: »Predvidevam, da bo evropska politika vztrajala pri sporazumu in da podjetja v morebitnem sporu z ZDA ne bodo imela škode.«

Tudi lastnik Duola Dušan Olaj poziva Evropsko unijo k odločnosti: »Z izjemno zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov. Predvsem pa računamo na odločnost Evropske unije, da kljub ZDA ne bo popustila glede sporazuma in bo nadaljevala gospodarsko sodelovanje z Iranom.« Duol je še vedno v projektu gradnje nadomestnega letališkega terminala v Teheranu in se je kvalificiral kot uradni dobavitelj iranskih ministrstev za šport, civilno zaščito in arhitekturo ter njihovega državnega naftnega podjetja. »Ameriško dejanje je izjemno politikansko, predvsem če bi bile sankcije v polnem obsegu in še posebno ob ameriški grožnji, da bodo kaznovali vsa podjetja, ki želijo poslovati z Iranom. Potem bi bilo treba premisliti, kako sploh še naprej poslovati z Iranom,« je rekel Olaj.

Predsednik države Borut Pahor je včeraj ameriškemu veleposlaniku Brentu Hartleyju izrazil zaskrbljenost zaradi umika iz jedrskega sporazuma. »Umik ni dobra novica za nikogar, ker če ne drugega, povzroča nepotrebno paniko in zmedo,« je poudaril Aljoša Ivančič, ki skrbi za pridobivanje slovenskih poslov v Iranu. »Če bo Evropa vztrajala v jedrskem sporazumu ter zaščitila evropska podjetja in banke pri poslovanju v Iranu, umik ZDA ne bo imel velikega vpliva. Razen za velika podjetja in velike banke, ki jim je poslovanje z ZDA v strateškem interesu in se bodo zato odpovedale Iranu,« je rekel in dodal, da so se Trumpove grožnje v torkovem govoru nanašale na države in podjetja, ki bodo sodelovala z Iranom pri razvijanju jedrskega programa.

Podvojitev izvoza v dveh letih

Slovenija je lani v Iran izvozila za 54,2 milijona evrov, kar to državo na lestvici slovenskih izvoznih trgov uvršča na 43. mesto. Vendar je Iran z odpravo sankcij postal trg priložnosti, Slovenija je zato lani v Teheranu ponovno odprla veleposlaništvo. Lani se je izvoz v to državo povečal za 17,5 odstotka glede na leto prej, glede na leto 2015 pa se je podvojil. Videti je, da bi Slovenija lahko, če ne bi bilo novih ameriških sankcij, kmalu dosegla in presegla 100 milijonov evrov blagovne menjave, kot je bila leta 2011. V tem letu sta bila izvoz in uvoz precej bolj uravnotežena kot danes.

Blagovna menjava Slovenije z Iranom FOTO: Delo
Blagovna menjava Slovenije z Iranom FOTO: Delo


Največje priložnosti za slovenska podjetja so na področjih telekomunikacij, energetike, transporta in ekologije, je naštel Ivančič: »V pripravi je še veliko projektov, v katerih bo lahko sodelovalo slovensko gospodarstvo.« Škrabec je dejal, da Riko razvija svoje priložnosti, kar pa zahteva svoj čas. Po Ivančičevih besedah pa Riko pridobiva posel za modernizacijo vodovodnega omrežja Teherana.

Komentarji: