Ujme letos (še) niso klestile po zavarovalnicah

Zavarovalniški trg v Sloveniji raste in posluje z dobičkom.
Fotografija: »Leto 2018 je bilo za slovenske zavarovalnice glede škodnega dogajanja, predvsem množičnih škod in naravnih nesreč, ugodnejše kot leto prej,« je dejal direktor agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
»Leto 2018 je bilo za slovenske zavarovalnice glede škodnega dogajanja, predvsem množičnih škod in naravnih nesreč, ugodnejše kot leto prej,« je dejal direktor agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Kljub številnim naravnim ujmam v zadnjem času v letošnjem letu (še) ni bilo večjega škodnega dogodka, ki bi vplival na rezultat slovenskih zavarovalnic. Zanje za zdaj kaže na dobro leto, je povedal namestnik direktorja agencije za zavarovalni nadzor Niko Erker.

Za slovenske zavarovalnice je bilo dobro tudi lansko leto. »Leto 2018 je bilo za slovenske zavarovalnice glede škodnega dogajanja, predvsem množičnih škod in naravnih nesreč, ugodnejše kot leto prej,« je dejal direktor agencije za zavarovalni nadzor (AZN) Gorazd Čibej.

Takšno je bilo tudi na svetovni ravni, saj so zavarovalnice lani izplačale za 160 milijard dolarjev škod, leto prej pa 340 milijard dolarjev. Tudi za pozavarovalnici velja, da je bilo lansko leto škodno ugodnejše, čeprav je bilo leto 2018, predvsem zaradi tajfuna na Japonskem, poplav v Indiji in viharja v Nemčiji, četrto najmanj ugodno v zadnjih 40 letih.

Zavarovalnice v Sloveniji so tako lani ustvarile 132,7 milijona evrov čistega dobička, kar je 6,2 odstotka več kot leto prej, pozavarovalnici pa 46,4 milijona evrov čistega dobička oziroma 17,1 odstotka.

Kar se tiče škodnih dogodkov letos je za zavarovalnice za zdaj relativno dobro leto, je dejal Erker: »Vendar se pot lahko hitro obrne v negativno smer, zato je na polovici leta težko napovedovati, kakšno bo celotno leto.«
 

Zbrali za 2,1 milijarde evrov premij


Zavarovalnice so lani zbrale za 2,1 milijarde evrov bruto premij, to je 5,7 odstotka več kot leto prej. Premije, zbrane s premoženjskimi zavarovanji, so zrasle za 6,3 odstotka na 1,6 milijarde evrov, premije z življenjskih zavarovanj pa za 3,9 odstotka na 505 milijonov evrov. »Podatki kažejo na trdno stabilnost zavarovalnic, hkrati pa nakazujejo trend rasti in nadaljnjega razvoja zavarovalnega trga. Kapitalska trdnost zavarovalnic za potrošnike pomeni, da so njihova zavarovanja varna, kar je za nas najbolj pomembno,« je dejal Čibej.
 
Slovenski zavarovalniški trg je precej skoncentriran, saj največje štiri zavarovalnice Zavarovalnica Triglav, Zavarovalnica Sava, Vzajemna in Adriatic Slovenica obvladujejo 76 odstotkov trga, je dejal Čibej. Ko bo končan Generalijev prevzem Adriatic Slovenice, se bo koncentracija še povečala, saj bo združena zavarovalnica obvladovala 19 odstotkov trga in bo tako postala druga največja v Sloveniji.

Zaradi ohlajanja gospodarstva se zavarovalništvo še ne ohlaja, je dejal Čibej. Na nižje donose zavarovalnic pa negativno vpliva dolgo obdobje nizkih obrestnih mer, vendar dosedanji stresni testi glede tega niso pokazali kritičnih rezultatov, je dodal Niko Erker.
 

Komentarji: