Vakt

Presečišče: Nova digitalna platforma bo naftnim družbam izboljšala trgovanje z nafto
Fotografija: Od januarja naprej bo digitalna platforma Vakt na voljo vsem naftnim trgovcem. Foto Reuters
Odpri galerijo
Od januarja naprej bo digitalna platforma Vakt na voljo vsem naftnim trgovcem. Foto Reuters

Digitalna platforma, ki deluje s tehnologijo verige podatkovnih blokov, bo naftnim družbam omogočala, da bodo sklepale naftne posle popolnoma drugače kakor do zdaj. Ustvarjalci platforme napovedujejo, da bodo z njo odpravili številne pomanjkljivosti pri trgovanju z nafto.

Vakt je digitalna platforma, ki uporablja tehnologijo verige podatkovnih blokov (blockchain), znano predvsem po tem, da omogoča zapisovanje vseh transakcij, opravljenih s kriptovaluto bitcoin. Platformo Vakt je lani v Londonu vzpostavil konzorcij, katerega članice so britanska naftna družba BP, britansko-nizozemska naftna družba Royal Dutch Shell, norveška naftna družba Equinor ter več drugih naftnih družb in bančnih ustanov. Podobne platforme so nekatera podjetja načrtovala že pred platformo Vakt, saj se zavedajo, da bi s tehnologijo verige podatkovnih blokov lahko precej znižali stroške trgovanja in zelo olajšali trgovanje z različnimi izdelki.


Deluje od prejšnje srede


Toda Vakt je prva takšna digitalna platforma, ki je dejansko začela delovati, in sicer prejšnjo sredo, vendar za zdaj še ni bilo mogoče pridobiti podatkov o dokončno sklenjenih poslih. Ustvarjalci Vakta napovedujejo, da bodo s tehnologijo verige podatkovnih blokov odpravili pomanjkljivosti pri trgovanju in plačevanju ter izboljšali preglednost in zmanjšali tveganje za goljufije. Z Vaktom bodo družbe centralizirale in digitalizirale delo, za katero je bilo treba pred tem pri sklepanju poslov uporabiti veliko papirnatih dokumentov. Potem ko bo posel sklenjen, ga bodo vnesli v Vakt, finančni del posla pa bodo opravili v globalni finančni platformi komgo, ki prav tako deluje na podlagi tehnologije verige podatkovnih blokov in jo je septembra v Ženevi vzpostavil konzorcij petnajstih mednarodnih bank za trgovanje z različnimi izdelki od žit do nafte.

Najprej bodo platformo Vakt lahko uporabljale samo družbe, zbrane v omenjenem konzorciju, od januarja prihodnje leto pa jo bodo lahko uporabljali tudi drugi. Platforma Vakt bo sprva služila samo za pogodbe, povezane s trgovanjem z nafto brent, v prvi polovici prihodnjega leta pa nameravajo v platformo vključiti tudi nafto iz ameriških naftovodov. Predstavniki naftnih družb, ki bodo poslovale v platformi Vakt, pravijo, da so njihovi tehnološki strokovnjaki poskrbeli za popolno varnost med sklepanjem poslov, zaradi poenostavljenega in preglednejšega delovanja pri vseh korakih sklepanja poslov pa pričakujejo visoke prihranke pri vseh strankah, ki bodo poslovale v Vaktu. Partnerji v konzorciju, ki je omogočil vzpostavitev Vakta, so prepričani, da so njihovi tehnološki in tržni strokovnjaki vzpostavili učinkovito digitalno platformo za poslovne transakcije, ki bo verjetno revolucionarno spremenila način poslovanja vseh udeleženih naftnih družb.

Komentarji: