Volatilnost na naftnih trgih se utegne še povečati

Surovine: skladi so manj »bikovski« glede cene nafte, a še ne verjamejo v nižje cene
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Že tako nepredvidljiv trg nafte lahko v naslednjih mesecih postane še bolj volatilen, saj morajo investitorji in trgovci dnevno ocenjevati nasprotujoče si tržne sile, ki določajo rast povpraševanja in svetovno oskrbo z nafto. V zadnjem mesecu se omenjata dve ključni temi; koliko Iranske nafte bo »odstranjene« s trga zaradi ameriških sankcij in koliko bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko prizadela rast globalnega povpraševanja.

Razpoložljivost iranske nafte je trenutno največja »znana neznanka« na strani ponudbe, če upoštevamo, da sta padajoča proizvodnja Venezuele in nestabilen libijski izvoz že vključena v ceno. Za zdaj se upad ponudbe ne pozna, saj je Kitajska povečala nakupe Iranske nafte in zmanjšala uvoz ameriške. Kitajska je sicer največji kupec iranske nafte in nikakor ne mislijo znižati svojih nakupnih kvot.

Dodatno na dvig cene nafte vplivajo upadajoče ameriške zaloge, ki so se v zadnjem tednu znova znižale, tokrat za 5,8 milijona sodov, medtem ko so analitiki pričakovali upad v višini 1,5 milijona sodov. Trenutno so zaloge tik nad 400 milijoni sodov oziroma dobrih 50 milijonov nižje kot v istem obdobju lani. Znova pa se je povišala izkoriščenost rafinerij, ki je pri 98,1 odstotka najvišje od 1999.

Se pa pri teh cenah nafte upravljavci skladov očitno počutijo manj sproščeno, saj so vnovič znižali svoje neto dolge pozicije na nafto in naftne derivate. Trenutno je neto izpostavljenost 952 milijonov sodov, kar je najnižje od septembra lani. Rekordne neto dolge pozicije so bile sicer januarja letos, ko so jih imeli skladi kar 1,4 milijarde sodov. Iz podatkov lahko razberemo, da so upravljavci manj »bikovski« na ceno nafte, a vendar še ne dovolj prepričani o nižjih cenah, saj bi se v tem primeru odločili za odpiranje kratkih pozicij.

Komentarji: