Vrednost industrijske proizvodnje za desetino pod lansko

Spodbudno je, da so se v prvem polletju po velikem padcu v aprilu prodajne številke maja in junija nekoliko popravile, zlasti ko gre za izvoz.
Fotografija: Industrijska proizvodnja je letos zaznala največji polletni padec po kriznem letu 2009. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Industrijska proizvodnja je letos zaznala največji polletni padec po kriznem letu 2009. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana - Posledice pandemije so krepko zarezale v slovensko industrijo: vrednost industrijske proizvodnje v juniju je bila za 12,1 odstotka  nižja kot v juniju lani, v prvi polovici 2020 pa je bila glede na isto obdobje lani nižja za 10,1 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs). V prvi polovici leta se je vrednost proizvodnje najbolj znižala v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 14,2  odstotka), nato v rudarstvu (za 13,2 odstotka) in v predelovalnih dejavnostih (za 9,8 odstotka).

Sicer pa je bil letošnji 10,1-odstoten padec vrednosti industrijske proizvodnje največji med tistimi v prvem polletju po letu 2009: tedaj je sicer znašal kar 21,2 odstotka.

Po velikem upadu industrijske proizvodnje v aprilu se sicer številke vendarle nekoliko popravljajo.  Prihodek od prodaje v industriji je bil namreč v juniju za 8,3 odstotka višji kot v maju – ta pa je bil za 15,6 odstotka višji kot v aprilu. Še posebej je spodbuden podatek za izvoz: junijski prihodek je bil v primerjavi z majskim na tujem trgu višji za 9,1 odstotka, na domačem trgu pa je bil nižji za 0,1 odstotka.

Komentarji: