Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vse kaže, da v poletje vstopamo z dražjo nafto

Surovine: Zaloge pri porabnikih so se precej zmanjšale, novih ponudb ne bo veliko
FOTO: Infografika
FOTO: Infografika
Tilen Šarlah, Geoplin
1. 7. 2018 | 15:00
2:17
Cene tekočega zlata so v poletje zajadrale na najvišjih ravneh od novembra 2014. Sodček ameriške nafte WTI je dosegel že 73 dolarjev, sodček severnomorske nafte brent pa dobrih 77. Ameriške zaloge so zdaj pri 416 milijonih sodčkov, kar je 92 milijonov manj kot pred letom dni in 36 milijonov pod petletnim povprečjem.

Podrobnejši pregled poročila razkrije precejšnjo zasedenost zmogljivosti rafinerij, ki so predelale več surove nafte, in rekordni izvoz, ki je prav tako na najvišjih vrednostih. Krivulja zalog se je z lanskih rekordnih 540 milijonov sodčkov strmo obrnila navzdol, kar je »bikovski« indikator za cene, ki bi lahko poskočile celo do 80 dolarjev za sodček. Samo v zadnjih treh tednih so se zaloge znižale za 20 milijonov sodčkov. Dodatno olje na ogenj prilivajo razmere v Iranu, kjer se napoveduje nova omejitev izvoza zaradi obnovitve jedrskega razvoja, s tem pa se bo še dodatno zmanjšala ponudba na trgu.

Problemi z izvozom so tudi v Libiji in propadajoči Venezueli. Kartel Opec je na rednem zasedanju napovedal nekakšno kontrolirano povečanje črpanja, ki naj bi znašalo okoli milijona sodčkov na dan, vendar bo na splošno deloval tako, da bo poskušal obdržati popoln nadzor nad ponudbo na trgu in višjo ceno.

Malo manj bikovsko razpoloženi so skladi in upravljavci na finančnih trgih, ki so zmanjšali svoje nakupne opcije na najnižjo raven v zadnjih osmih mesecih. Neto dolge pozicije na borzi v New Yorku in Londonu na sodček WTI so zdaj 340.000, na brent pa 460.000 pogodb. Število se zadnje tedne zmanjšuje, kar je del strategije hedge skladov ob rastočih cenah nafte. Ne glede na fundamentalne razloge imajo finančni skladi še vedno precejšen vpliv na gibanje cen nafte in njihove pozicije so indikator pričakovanih cen.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine