Zvišanje trošarin za cigarete

Vlada si od višjih trošarin letno obeta dodatnih 2,8 milijona evrov prihodkov.
Fotografija: FOTO: Michaela Rehle Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Michaela Rehle Reuters

Vlada je danes zvišala trošarine za cigarete, cigare in cigarilose, drobno rezani tobak in drug tobak za kajenje, ki bodo začele veljati 1. junija. Trošarina za cigarete se bo zvišala z najmanj 111 evrov na najmanj 114 evrov za tisoč kosov. Po oceni vlade se bodo maloprodajne cene tobačnih izdelkov v povprečju dvignile za okoli 1,3 odstotka.

Vlada si od višjih trošarin na leto obeta dodatnih 2,8 milijona evrov prihodkov ob predpostavki, da bo zaradi višjih trošarin količina prodanih tobačnih izdelkov upadla za le en odstotek.

Specifična trošarina bo po novem znašala 1,4727 evra za zavojček 20 cigaret oziroma 73,6353 evra za tisoč cigaret. Proporcionalna trošarina bo znašala 21,87 odstotka maloprodajne cene, so po seji sporočili z vlade.

Za cigare in cigarilose se bo trošarina zvišala na najmanj 43 evrov za tisoč kosov. Stopnja proporcionalne trošarine se ne bo spremenila in ostaja 6,3 odstotka od maloprodajne cene.

Za drobno rezani tobak se bo celotna trošarina zvišala z 92 evrov na najmanj 94 evrov za kilogram. Pri tem se stopnja proporcionalne trošarine ne bo spremenila in bo ostala pri 37 odstotkih od maloprodajne cene, specifična trošarina pa se bo zvišala z 42 evrov na 43 evrov za kilogram. Za drug tobak za kajenje se bo trošarina zvišala z 42 evrov na 43 evrov za kilogram.

Komentarji: