Fantastična ženska

Kinodvor, Ljubljana. Premierna projekcija nocoj ob 20.30.
Fotografija: Prizor iz filma Fantastična ženska. FOTO: Arhiv Kinodvora
Odpri galerijo
Prizor iz filma Fantastična ženska. FOTO: Arhiv Kinodvora

V Kinodvoru bo nocoj ob 20.30 premierna projekcija filma Fantastična ženska. Dobitnik letošnjega oskarja za najboljši tujejezični film je zgodba o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. Kompleksna, močna … fantastična ženska.

Ljubezenska zgodba pripoveduje o mladi natakarici in pevki Marini ter dvajset let starejšem Orlandu, ki načrtujeta skupno prihodnost. Nekega večera po praznovanju Marininega rojstnega dne Orlanda nenadoma obide huda slabost. Marina ga nemudoma odpelje v bolnišnico, a Orlando na urgenci umre.

Namesto da bi v miru žalovala, se mora Marina soočiti z vsiljivimi vprašanji policije in zaničljivim odnosom Orlandove družine. Čilsko koprodukcijo je režiral Sebastián Lelio, ki je skupaj z Gonzalom Mazo tudi avtor scenarija. Kot pravi režiser, je film hkrati ljubezenska zgodba, zgodba o ponižanju in maščevanju, dokument resničnosti in značajska študija.

Film je prejemnik številnih nagrad. Med njimi srebrnega medveda za najboljši scenarij, nagrade teddy za najboljši film, nagrada spirit za najboljši mednarodni film, nagrade feniks za najboljši film, režijo in igralko in številnih drugih.

Komentarji: