Mednarodna premiera Mazzinijevega filma

Izbrisano bodo prikazali v tekmovalni kategoriji prvencev, kamor je uvrščenih 19. filmov.
Fotografija: Judita Franković Brdar je za vlogo Ane v Izbrisani prejela vesno na letošnjem Festivalu slovenskega filma.. FOTO: SFC
Odpri galerijo
Judita Franković Brdar je za vlogo Ane v Izbrisani prejela vesno na letošnjem Festivalu slovenskega filma.. FOTO: SFC

Celovečerni igrani film Izbrisana režiserja Miha Mazzinija in korežiserja Dušana Joksimovića bo imel svojo mednarodno premiero v Talinu, na festivalu Black Nights, ki je eden najpomembnejših festivalov na Baltiku ter zadnji festival svetovnih in mednarodnih premier v tekočem letu. Festival poteka od 16. novembra do 2. decembra.

Letos bodo prikazali več kot 250 dolgometražnih in več kot 300 kratkometražnih ter animiranih filmov. Izbrisano bodo prikazali v tekmovalni kategoriji prvencev, kamor so uvrstili devetnajst filmov. Slovensko občinstvo si bo film lahko premierno ogledalo 25. februarja 2019 ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu projekta Naši filmi doma.

Film Izbrisana pripoveduje o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Na letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma je igralka Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo. Žirija je v svoji utemeljitvi zapisala: »Igralka Judita Franković Brdar odigra lik Ane izredno rahločutno, prepričljivo, z izrazitim občutkom za emocijo, filmsko vsebino in izrečene besede.« Film je prejel tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Film je sofinanciral Slovenski filmski center, producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti so: Pakt Media, Delirium films in Kinorama. Film je finančno podporo prejel tudi s strani Creative Europe – MEDIA, Eurimages, Filmskega centra v Srbiji in Hrvaškega avdio-vizualnega centra.
 
Mazzini, pisatelj, scenarist in režiser več kratkih filmov, je roman Izbrisana napisal leta 2014, izšel je pri založbi Goga. Je redni član Evropske filmske akademije.
 

Komentarji: