TV namiga: Stalinova smrt in Preuoske so stazice

Za vse ljubitelje grotesknega humorja je tu Iannuccijeva satira o smrti diktatorja Stalina, za ljubitelje etnologije pa dokumentarec o Beneških fantih in njihovi glasbi.
Fotografija: Stalinova smrt Foto Tv Slo
Odpri galerijo
Stalinova smrt Foto Tv Slo

Sreda, 6. marca

 

Stalinova smrt: TVS  1 ob 20.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)


The Death of Stalin. VB, 2017. Režija: Armando Iannucci. Igrajo: Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor, Olga Kurylenko. Zgodovinsko-politična satira. 106 minut.
Moskva leta 1953. Po smrti sovjetskega diktatorja Stalina sledi popoln kaos v vrhu vlade, hkrati pa se začne boj za njegovo nasledstvo. Med političnimi voditelji Georgijem Malenkovom, Nikito Hruščovom in šefom policije Lavrentijem Pavlovičem Berijo se vname tekma za prevlado …

Film sicer opisuje resnične dogodke in resnične osebe, a je vse skupaj tako karikirano, da resničnosti ne ostane veliko. Odlični dialogi in duhovite enovrstičnice, ki se kar vrstijo, nasmejijo, verjetno pa groteskni humor, ki je za Armanda Iannuccija značilen, ni za vsakogar.

Film je posnet po istoimenskem francoskem stripu. V Rusiji so film prepovedali dva dni pred začetkom načrtovanega predvajanja, ker naj bi se norčeval iz nacionalnih simbolov, kot so himna in odlikovanja, hkrati pa bi ob 75. obletnici bitke za Stalingrad lahko žalil vojne veterane.



Preuoske so stazice: TVS 2 ob 20.00


Preuoske so stazice Foto
Preuoske so stazice Foto


Od ljudske do narodnozabavne glasbe. Slovenija, 2015. Režija: Urša Menart. Dokumentarna oddaja.
Glasba ter zanimivi pričevalci iz naše matične domovine in iz Beneške Slovenije tkejo zanimivo in pomembno zgodbo o izseljeniški pokrajini Beneški Sloveniji v času po 2. svetovni vojni in ob tem o prehodu slovenske ljudske glasbe v narodno zabavno glasbo, o nastanku in razvoju prvega narodno zabavnega ansambla Beneški fantje in o vlogi radijskega medija pri tem. 

Beneški fantje so ob svoji veliki popularnosti odigrali zelo pomembno vlogo pri ohranjanju beneške ljudskih pesmi, beneškega narečja in knjižne slovenščine pri Beneških Slovencih in pri popularizaciji beneške pesmi v matični domovini. 

O času velikega izseljevanja iz Beneške Slovenije, o ljudski glasbi ter njenem prehodu v narodno zabavno, o nastanku ansambla Beneški fantje pripovedujejo: Mojca Ravnik, Jurij Bankič, David Klodič, Urša Šivic, Mojca Kovačič, Ivan Sivec , Danijela Naraločnik, Marjan Roblek, Peter Ajdič in Igor Habbe.

Komentarji: