TV namigi: Cankar, Preverjeno in Palače ljudstva

Mislite, da poznate Cankarja? Da se morda motite, lahko ugotovite ob igrano-dokumentarnem filmu Amirja Muratovića. V dokumentarcu o štirih simbolih socializma, med drugim tudi o beograjski palači federacije. V oddaji Preverjeno o socialnih transferih po novi vladi in o županih s kazenskimi obsodbami.
Fotografija: Cankar. Foto Cebram
Odpri galerijo
Cankar. Foto Cebram

Torek, 11. decembra

 

Cankar: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)


Slovenija, 2018. Režija: Amir Muratović. Igrajo: Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Luka Cimprič. Igrano-dokumentarni film. 90 minut.
Film odpira vprašanje, kako se je v dobrem stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju. Prepričani smo, da smo o Cankarju v tem času izvedeli vse, vendar njegovo delo v resnici le površno poznamo.

V dokumentarnem delu filma poznavalci in zgodovinarji razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela, v igranem delu pa spremljamo njegovo ustvarjalno pot. Zgodba se začne novembra 1899 na Dunaju. Od tam gre Cankar v Sarajevo, kjer obišče brata Karla in je gost nadškofa Josipa Stadlerja. Tam napiše Hlapce. Naslednja leta živi na ljubljanskem Rožniku ...

Film je bil zamišljen kot igrani film z dokumentarnimi pojasnili. Tako skoraj polovico filma predstavljajo dialoški igrani in nekaj animiranih prizorov. »Največ igranih sekvenc smo posneli v Schwentnerjevi hiši na Vranskem. Schwentner je bil Cankarjev založnik in Cankar ga je na Vranskem nekajkrat obiskal,« pravi avtor filma Amir Muratović.

Pri pisanju scenarija je Muratović črpal iz Cankarjevih del in njegove korespondence.
 

Preverjeno: Pop TV ob 22.00


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
Kakšna bo po novem letu porodniška, kakšne možnosti za štipendije, pa dodatki za veliko družino, očetovski dopust? Kaj na tem področju ponuja sedanja vlada v primerjavi s prejšnjimi vladami?

Lokalne volitve so letos polne presenečenj, med drugim bo na županske stole sedlo kar nekaj novih županov z zelo zanimivo preteklostjo, nekateri med njimi so bili tudi obsojeni za kazniva dejanja. Kaj pri volilcih vpliva na njihovo odločitev?

Pa še ozadje zgodbe o tem, kako sta po osmih letih ločitve mati in sin znova v Sloveniji zaživela skupaj in kako zapleteni so postopki za združevanje družin.


Palače ljudstva: TVS 2 ob 21.55 (Premiera)


Palače ljudstva: Sofija. Foto TVS
Palače ljudstva: Sofija. Foto TVS


Palace for the People. Koprodukcija, 2017. Režija: Boris Missirkov, Georgi Bogdanov. Dokumentarna oddaja.
V oddaji prikažejo zgodovino in sodobno življenje štirih stavb, simbolnih glasnic socializma: moskovske univerze, palače kulture v Sofiji, parlamenta v Bukarešti ter palače federacije v Beogradu, ki se zdaj imenuje palača Srbije. V njeni predstavitvi se ob glasbeni spremljavi takratnih popevk zvrsti veliko arhivskih posnetkov.

Komentarji: