TV namigi: Halimina pot, Durrellovi, Top Gear in Preverjeno

Priporočamo Ostojićevo tragično, a toplo vojno dramo, z 2. sezono se vračajo Angleži na Krfu, z 22. Clarksonovi avtomobilisti, z 18. pa oddaja Preverjeno.
Fotografija: Halimina pot (Halimin put) Foto Tvs
Odpri galerijo
Halimina pot (Halimin put) Foto Tvs

Torek, 21. avgusta


Halimina pot: TVS 2 ob 21.50

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Halimin put. Koprodukcija, 2012. Režija: Arsen Anton Ostojić. Igrajo: Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Mustafa Nadarević. Drama. 93 minut.
Film hrvaškega režiserja Arsena Ostojića je eden najbolj pretanjenih in verodostojnih filmov o vojni v BIH. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o vztrajni Muslimanki Halimi, ki išče ostanke svojega sina, ubitega v bosanski vojni in pokopanega v enem od množičnih grobišč. Halima razpleta vozle iz svoje narodnostno mešane rodbine in pri tem odkrije grozljivo dejstvo. Zaplet in rešitev imata vse značilnosti grške tragedije, vendar zgodba temelji na resničnih dogodkih, zato sta katastrofa in katarza toliko močnejši. 

Film, poln bolečine, vsebuje hkrati elemente izjemne topline, ki edina lahko malo olajša vojno trpljenje. Režiser pravi, da si je premiero v puljski areni ogledalo 4000 ljudi in da na koncu med njimi ni bilo nikogar, ki ne bi jokal. Ob tem se je pošalil, da bi moral za sponzorja filma prositi kakega proizvajalca papirnatih robčkov.
 

Durrellovi: TVS 1 ob 20.00 (Premiera)


The Durrells Foto TVS
The Durrells Foto TVS


The Durrells. VB, 2017. 2. sezona. 1/6. Igrajo: Keeley Hawes, Josh O'Connor, Milo Parker. Nadaljevanka. 
Durrellovi na Krfu komaj shajajo, saj mati z vdovsko pokojnino ne more nahraniti petih ust. Ko lahko neko jutro za zajtrk ponudi le žemljico, spozna, da mora ukrepati. Odloči se, da bo pekla dobrote in jih skupaj s domačimi pridelki prodajala na trgu. Tam spozna čednega in bogatega Angleža, ki ima stiskalnico oliv. Gerry opazi vidrine sledi. Nova stanodajalka jim zagrozi, da jih bo vrgla iz hiše.
 

Top Gear: Kanal A ob 20.00


Top Gear Foto Pro Plus
Top Gear Foto Pro Plus


VB, 2015. 22. sezona. 1/8. Avtomobilistična oddaja.
Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May odpravijo v Rusijo na dirko po mestu Sankt Peterburg. May bo branil čast v avtomobilu renault twizy, Hammond se bo čez mesto odpravil na električnem kolesu, medtem ko bo Clarkson skušal dokazati, da se najhitreje pluje po vodi. Dirki se pridruži tudi Stig, ki potuje z javnimi prevoznimi sredstvi.
 

Preverjeno: Pop TV ob 21.50


Slovenija, 2018. Vodi: Alenka Arko. Aktualno-informativna oddaja.
V prvi oddaji 18. sezone se bodo lotili luksuznih jaht. Kako je od znotraj videti jahta, vredna šest milijonov evrov, kdo so lastniki najrazkošnejših plovil? Podali so se na eno najbolj priljubljenih plaž Evrope, ki je blizu tudi Slovencem. Tam je prišlo tudi do spopada z noži, v katerem je umrl obiskovalec. Skozi spomine ljudi, ki so šli skozi vojne grozote, pa bodo spregovorili o spreminjanju interpretacije zgodovine.

Komentarji: