TV namigi: Kruta resnica, Tarča in Argument

Trinajst zapornikov se udeleži filmske delavnice in pri tem posname film o svojih življenjih. Nezlagan in kompleksen vpogled v svet za zidovi. V Tarči o državni revizijski komisiji, v Argumentu pa o društvu Dovolj je in spolnih zlorabah v slovenski cerkvi.
Fotografija: Foto HBO
Odpri galerijo
Foto HBO

Četrtek, 4. aprila

 

Kruta resnica: HBO ob 21.55 (Premiera)

  
It's A Hard Truth, Ain't It. ZDA, 2018. Animirani/dokumentarni film. 70 minut.
Z emmyjem nagrajena režiserka Madeleine Sackler je skupaj s 13 kaznjenci zapora najvišje varnostne stopnje v ZDA posnela film o njihovih življenjih. Film je nastal tako, da so se zaporniki udeležili delavnici o tem, kako se posname film in pri tem snemali svoj film.

Zaporniki opisujejo svoje življenjske poti od otroštva do služenja zaporne kazni v zaporu Pendleton v Indiani. Gre za prvi tak film, ki prikaže neolepšan pogled na okoliščine, ki so može vodile k nasilju. V dokumentarnem delu možje pripovedujejo o svojem življenju, animirani del, ki ga je prispeval Yoni Goodman (Valček z Baširjem), pa prikaže njihove spomine.

Gre za kompleksen in doživet prikaz individualnih izkušenj, ki naslikajo tudi širšo podobo izkušnje, ki si jo deli kar 2,2 milijona zaprtih ljudi v ZDA.



Tarča, Globus, Točka preloma: TVS 1 ob 20.00


Slovenija, 2018. Vodijo: Erika Žnidaršič, Mojca Širok, Janja Koren. Aktualno-informativna oddaja.​

V Tarči o delu in položaju Državne revizijske komisije, ki odloča o milijardah davkoplačevalskega denarja, nad njenimi odločitvami pa je samo modro nebo. Med pripravami na oddajo je odstopil predsednik komisije Borut Smrdel. Kakšna vprašanja smo mu poslali, da je še istega dne napisal odstopno izjavo?

Globus v živo iz studia evropskega parlamenta v Bruslju; o temah predvolilne kampanje pred evropskimi volitvami z evropskimi poslanci in visokimi uradniki evropskih ustanov.

V Točki preloma pa o dnevnih selitvah Slovencev na delo čez mejo in posledicah za podjetja v Sloveniji. Pa tudi o nenehno novih izdelkih kot pogoju za preživetje podjetja.

 

Argument: Planet TV ob 21.00


Slovenija, 2019. Voditelj: Mirko Mayer. Aktualnopolitična pogovorna oddaja.

Glavna tema v oddaji Argument v četrtek ob 21.00 bodo spolne zlorabe v slovenski Cerkvi. Voditelj Mirko Mayer bo z gosti skušal odgovoriti na vprašanje, ali so spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava. Vprašali se bomo tudi, kako je mogoče, da je cerkvena skupina za reševanje primerov spolnih zlorab v desetih letih zabeležila 12 primerov zlorab, društvo Dovolj je! pa v mesecu in pol že 16. Od štirih še živečih storilcev je bil samo eden izključen iz cerkvenega življenja.

Komentarji: