TV namigi: Pravi detektiv, Tednik, Pot v Carigrad

S tretjo sezono na HBO prihaja Pravi detektiv, tokrat z oskarjevcem Mahershalo Alijem v glavni vlogi. V Tedniku o psihološki pripravi športnikov in zdravniških napakah. Sledi film o mami, ki hčerki sledi na poti v Sirijo.
Fotografija: Pravi detektiv (True Detective). Foto Hbo
Odpri galerijo
Pravi detektiv (True Detective). Foto Hbo

Ponedeljek, 14. januarja

 

Pravi detektiv: HBO ob 3.00 in 20.00 (Premiera)True Detective. ZDA, 2019. 3. sezona. 1/8. Igrajo: Mahershala Ali, Deborah Ayorinde, Ray Fisher, Stephen Dorff. TV-serija. 55 minut.
Prva sezona serije Pravi detektiv je postregla z mistično grozljivo atmosfero, s klavstrofobičnimi kraji zločinov ter z detektivoma, katerih pogovori so segli v sfero eksistencializma, očarala množice kljub detektivsko precej medlemu razpletu. Druga sezona uspeha ni ponovila, predvsem zaradi nekarizmatičnosti glavnih likov. 

V tretji sezoni je v ospredju detektiv Wayne Hays (Ali), ki je leta 1980 s partnerjem Rolandom (Dorff) preiskoval izginotje dveh otrok. Zdaj, v sodobnem času, se Hays spominja dogodkov iz 90. let, ko so preiskavo spet odprli. A Hays ni popolnoma zanesljiv pripovedovalec ... 

Nic Pizzolatto, avtor vseh treh sezon pravega detektiva, je glavno vlogo v tej sezoni spisal za belca, stransko pa za temnopoltega igralca. A Mahershala Ali mu je pisal in mu poslal fotografije svojega dedka v policijski uniformi, da bi mu dokazal, da je prav on primeren za glavno vlogo, in Pizzolatto se je strinjal ter priredil scenarij.
 

Tednik: TVS 1 ob 20.00


Peter Prevc. Foto Blaž Samec/Delo
Peter Prevc. Foto Blaž Samec/Delo


Slovenija, 2019. Vodi: Jelena Aščić. Aktualno-informativna oddaja.
Kako tanka je meja med zmago in porazom ter kako pomembna je psihološka priprava vrhunskih športnikov? Pogovarjali so se s Petrom Prevcem, Alenko Artnik in Matjažem Kekom.

Uradno v Sloveniji skorajda ni zdravniških napak. Kako to in zakaj svojci umrlih na odgovore čakajo tudi desetletje in več?

In še, zadnje čase je tudi v Sloveniji na voljo meso pitona, zebre, kenguruja, celo kobilice in gosenice. Kakšnega okusa je?
 

Pot v Carigrad: TVS 2 ob 22.05

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Pot v Carigrad. Foto Hassen Brahiti
Pot v Carigrad. Foto Hassen Brahiti


La route d'Istanbul. Francija/Belgija, 2016. Režija: Rachid Bouchareb. Igrajo: Astrid Whettnall, Pauline Burlet, Patricia Ide. Drama/triler. 92 minut. 
Elizabeth je premožna ločenka srednjih let, ki s hčerko Elodie živi na belgijskem podeželju. A Elodie se od mame čedalje bolj odmika, že na začetku jo najdemo pred računalnikom, kjer v videu razlaga svojo spreobrnitev k Alahu. Naslednje jutro Elodie izgine in kmalu je jasno, da sta s fantom na poti v Sirijo. Ker je Elodie polnoletna, policija ne more ukrepati in Elizabeth se odloči, da bo šla po hčerko.

Film, ki je praktično do konca prepričljiv v svojem portretu obupane, a odločne matere, ki skuša otroka rešiti iz krempljev ekstremizma, pa vseeno ne ponudi odgovora na vprašanje, zakaj se evropski mladi odločijo za tako skrajen korak.

Komentarji: