TV namigi: Učiteljica, Jaz, baraba, kratki filmi ...

Priporočamo trpko komedijo o korupciji v času komunizma in prav nič trpko komedijo o zlobnežu Gruju ter črno komedijo iz leta 1949. Za ponočnjake pa še sodobni slovenski kratki filmi.
Fotografija: Učiteljica. Foto TVS
Odpri galerijo
Učiteljica. Foto TVS

Petek, 28. decembra


Učiteljica: TVS 2 ob 20.55

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Učitelka. Češka/Slovaška, 2016. Režija: Jan Hřebejk. Igrajo: Zuzana Mauréry, Zuzana Konecná, Csongor Kassai. Drama/komedija. 102 minuti. 
Bratislava, leta 1983. V šoli dobijo novo učiteljico, vdovo pomembnega oficirja in vodjo lokalne komunistične partije. Učiteljica se predstavi in nato izpraša dijake, kaj počnejo njihovi starši. Izkaže se, da to ni bilo naključje. Kmalu po telefonu naroča, kateri roditelj naj poskrbi za njene nakupe, kateri naj ji popravi luč ipd. Za brezplačno frizuro mamica dobi nasvet, kaj naj se za test nauči otrok ... A vsi nočejo ali ne morejo sodelovati in se skrivaj zberejo na sestanku ...

Scenarist Petr Jarchovský je popisal dogodke, ki so se res zgodili v njegovi šoli. Režiser pravi, da ni imel namena posneti zgodovinske zgodbe, ampak splošno človeško: o ljudeh, ki pristanejo na korupcijo, da sebi in bližnjim pridobijo neke prednosti.
Pravi tudi, da je humor na Češkem sredstvo upora: »Tako se spoprijemamo s krivico.«

Precej trpka tema, ki tudi Slovencem ni čisto tuja, je v slogu čeških filmov prikazana z izdatno dozo humorja in ironije, ki jo še obogati odlična igra vseh igralcev. 
 

Jaz, baraba: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: 5 (od 5)


Despicable Me. ZDA, 2010. Režija: Pierre Cofin, Chris Renaud. Glasovi: Aljoša Koltak, Kaya Kamenarič, Monell Planin, Nika Škerjanec, Klemen Slakonja. Animirana komedija. 95 min.
Zlobnež Gru se skuša v zgodovino človeštva vpisati kot največja baraba. Zato želi ukrasti Luno. A kaj, ko mu konkurenčni zlobnež Vektor ukrade pomanjševalnik, Gru pa ga nikakor ne more prelisičiti. Dokler ne posvoji treh sirot, ki Vektorja zalagajo s piškotki ...
 

Vse za dediščino: TVS 1 ob 22.55

Vikendova ocena: 5 (od 5)

Vse za dediščino. Foto TVS
Vse za dediščino. Foto TVS


Kind Hearts and Coronets. VB, 1949. Režija: Robert Hamer. Igrajo: Dennis Price, Alec Guinness, Valerie Hobson. 106 min. Črna komedija. 
Britanija na začetku 20. stoletja. Vojvoda Louis D'Ascoyne Mazzini v zaporu čaka na obešanje in zapisuje spomine na dogodke, ki so privedli do njegovega nesrečnega položaja. Po smrti staršev Louis umori vseh osem dedičev družine zaradi bogastva, ki bi ga morala dobiti njegova razdedinjena družina.
 

Slovenski kratki filmi: TVS 2 ob 23.20


Slovenija, 2013–2017. Režiserji: Peter Hvalica, Slobodan Maksimovič, Anton Martin Emeršič, Janez Burger, Andrej Košak. Kratki igrani filmi.
Predvajali bodo filme 100 točk, Nevidna roka Adama Smitha, Čevljarna, Prvih trinajst in Niko. 100 točk govori o župniku, ki se bori s skušnjavami, Nevidna roka Adama Smitha o denarju in Čevljarna o tesnobi. Prvih trinajst postavlja v ospredje filme bratov Lumiere. V filmu Niko spremljamo mladega prestopnika po prestali kazni.

Komentarji: