Umrl je Christopher Plummer, von Trapp iz Mojih pesmi, mojih sanj

Leta 2012 je postal najstarejši igralec, ki je dosegel oskarja. Umrl je v starosti 91 let.
Fotografija: Kljub izjemnemu uspehu je Christopher Plummer film Moje pesmi, moje sanje javno omalovaževal in svojo vlogo v njem označil za osladno. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Kljub izjemnemu uspehu je Christopher Plummer film Moje pesmi, moje sanje javno omalovaževal in svojo vlogo v njem označil za osladno. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

V starosti 91 let se je izteklo življenje kanadskega igralca Christopherja Plummerja. Njegovo smrt je danes potrdil njegov dolgoletni zastopnik Lou Pitt, piše agencija AFP. Umrl je na svojem domu v Connecticutu v ZDA.

Mnogim je najbolj v spominu njegova vloga aristokratskega vdovca Georga von Trappa v glasbenem filmu Moje pesmi, moje sanje iz leta 1965, kjer je zaigral skupaj z Julie Andrews. Danes zimzeleni film je bil že po premieri velika uspešnica in najdonosnejši film leta 1965.



Sam je Moje pesmi, moje sanje kljub izjemnemu uspehu javno omalovaževal in svojo vlogo v njem v reviji The Hollywood Reporter označil za osladno. A je kasneje svoj pogled nanj omilil in to produkcijo označil za »zadnjo trdnjavo miru in nedolžnosti v zelo ciničnem času«. Za nastop v filmu je sicer vadil petje, a bil na koncu jezen, ker so pri petju njegov glas zamenjali s petjem profesionalnega pevca.

FOTO: Promocijsko gradivo
FOTO: Promocijsko gradivo

 

Kariera, razpeta med sedem desetletij


Rodil se je leta 1929 v Torontu, odraščal pa v Quebecu. Kariero, ki zajema kar sedem desetletij, si je izoblikoval kot filmski, gledališki in televizijski igralec. Med njegovimi televizijskimi projekti je, denimo, najbolj znana njegova stranska vloga v miniseriji Pesem ptic trnovk iz leta 1983, kjer je upodobil najprej nadškofa, nato pa kardinala Vittoria di Contini-Vercheseja.

»Kje si bil celo moje življenje?« se je ob prejemu oskarja leta 2012 pošalil Christopher Plummer. Tedaj je v starosti 82 let postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. FOTO: Gary Hershorn Reuters
»Kje si bil celo moje življenje?« se je ob prejemu oskarja leta 2012 pošalil Christopher Plummer. Tedaj je v starosti 82 let postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. FOTO: Gary Hershorn Reuters

 

Upodobil več zgodovinskih osebnosti


Upodobil je tudi več zgodovinskih osebnosti, med drugim Arthurja Wellesleyja v filmu Waterloo (1970), Rudyarda Kiplinga v Možu, ki je želel postati kralj (1975), Mikea Wallacea v Prebujeni vest​i (1999) in Leva Tolstoja v Zadnji postaji (2009).

Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim oskarja, dve nagradi tony, zlati globus, nagrado SAG in nagrado bafta. Leta 2012 je ob prejemu oskarja v starosti 82 let za vlogo v filmu Začetniki postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. Nominacijo mu je prinesla tudi vloga v filmu Ves denar sveta, v katerem je nadomestil Kevina Spaceyja, ki je zaradi obtožb spolnega nadlegovanja padel v nemilost Hollywooda. To je bila nominacija najstarejšega igralca doslej.

FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


Pitt ga je označil za izrednega človeka, ki je globoko ljubil in spoštoval svoj poklic, imel staromodne manire in humor ter izjemno cenil svoje kanadske korenine. 

Komentarji: