Umrl je Christopher Plummer, von Trapp iz Mojih pesmi, mojih sanj

Leta 2012 je postal najstarejši igralec, ki je dosegel oskarja. Umrl je v starosti 91 let.
Fotografija: Kljub izjemnemu uspehu je Christopher Plummer film Moje pesmi, moje sanje javno omalovaževal in svojo vlogo v njem označil za osladno. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Kljub izjemnemu uspehu je Christopher Plummer film Moje pesmi, moje sanje javno omalovaževal in svojo vlogo v njem označil za osladno. FOTO: Mario Anzuoni/Reuters

V starosti 91 let se je izteklo življenje kanadskega igralca Christopherja Plummerja. Njegovo smrt je danes potrdil njegov dolgoletni zastopnik Lou Pitt, piše agencija AFP. Umrl je na svojem domu v Connecticutu v ZDA.

Mnogim je najbolj v spominu njegova vloga aristokratskega vdovca Georga von Trappa v glasbenem filmu Moje pesmi, moje sanje iz leta 1965, kjer je zaigral skupaj z Julie Andrews. Danes zimzeleni film je bil že po premieri velika uspešnica in najdonosnejši film leta 1965.Sam je Moje pesmi, moje sanje kljub izjemnemu uspehu javno omalovaževal in svojo vlogo v njem v reviji The Hollywood Reporter označil za osladno. A je kasneje svoj pogled nanj omilil in to produkcijo označil za »zadnjo trdnjavo miru in nedolžnosti v zelo ciničnem času«. Za nastop v filmu je sicer vadil petje, a bil na koncu jezen, ker so pri petju njegov glas zamenjali s petjem profesionalnega pevca.

FOTO: Promocijsko gradivo
FOTO: Promocijsko gradivo

 

Kariera, razpeta med sedem desetletij


Rodil se je leta 1929 v Torontu, odraščal pa v Quebecu. Kariero, ki zajema kar sedem desetletij, si je izoblikoval kot filmski, gledališki in televizijski igralec. Med njegovimi televizijskimi projekti je, denimo, najbolj znana njegova stranska vloga v miniseriji Pesem ptic trnovk iz leta 1983, kjer je upodobil najprej nadškofa, nato pa kardinala Vittoria di Contini-Vercheseja.

»Kje si bil celo moje življenje?« se je ob prejemu oskarja leta 2012 pošalil Christopher Plummer. Tedaj je v starosti 82 let postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. FOTO: Gary Hershorn Reuters
»Kje si bil celo moje življenje?« se je ob prejemu oskarja leta 2012 pošalil Christopher Plummer. Tedaj je v starosti 82 let postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. FOTO: Gary Hershorn Reuters

 

Upodobil več zgodovinskih osebnosti


Upodobil je tudi več zgodovinskih osebnosti, med drugim Arthurja Wellesleyja v filmu Waterloo (1970), Rudyarda Kiplinga v Možu, ki je želel postati kralj (1975), Mikea Wallacea v Prebujeni vest​i (1999) in Leva Tolstoja v Zadnji postaji (2009).

Prejel je številne nagrade in priznanja, med drugim oskarja, dve nagradi tony, zlati globus, nagrado SAG in nagrado bafta. Leta 2012 je ob prejemu oskarja v starosti 82 let za vlogo v filmu Začetniki postal najstarejši igralec, ki je kdaj osvojil to nagrado. Nominacijo mu je prinesla tudi vloga v filmu Ves denar sveta, v katerem je nadomestil Kevina Spaceyja, ki je zaradi obtožb spolnega nadlegovanja padel v nemilost Hollywooda. To je bila nominacija najstarejšega igralca doslej.

FOTO: Mario Anzuoni/Reuters
FOTO: Mario Anzuoni/Reuters


Pitt ga je označil za izrednega človeka, ki je globoko ljubil in spoštoval svoj poklic, imel staromodne manire in humor ter izjemno cenil svoje kanadske korenine. 

Komentarji: