Benjamin Clementine se vrača

Tokrat bo 17. maja nastopil v Cvetličarni z godalnim kvartetom
 
Fotografija: Benjamin Clementine je poosebljena zvočna senzibilnost. Foto Foto: arhiv organizatorja
Odpri galerijo
Benjamin Clementine je poosebljena zvočna senzibilnost. Foto Foto: arhiv organizatorja

Izjemen vokalist in poseben pianist Benjamin Clementine je predlani v Kinu Šiška, na svojem prvem slovenskem nastopu, očaral s svojo zvočno karizmo. Sedaj se vrača v Ljubljano, kjer bo 17. maja nastopil v Cvetličarni z godalnim kvintetom ter pripravil večer poimenovan An Evening With Benjamin Clementine & His Parisian String Quintet.
 
Nedavno je po turnejah po Veliki Britaniji in ZDA z Davidom Byrnom Benjamin Clementine najavil posebno, enkratno serijo akustičnih nastopov po Evropi. V maju in juniju 2019 bo tako moč videti in slišati njegove posebne glasbene poslastice v še unikatnih različicah, saj bodo to intimni akustični nastopi. Posebno doživetje z naslovom An Evening With Benjamin Clementine & His Parisian String Quintet bo na odru podprlo pet francoskih glasbenikov, z Barbaro Le Liepvre na violončelu. Clementine bo v družbi godalcev izvajal pesmi z njegovih dveh odmevnih albumov, leta 2015 izdanega prvenca At Least For Now ter druge plošče I Tell A Fly, ki ga je leta 2017 predstavil v Kinu Šiška na razprodanem koncertu. Napovedal je le zgolj 24 koncertov, eden izmed njih pa bo tudi 17. maja v ljubljanski Cvetličarni.
 
Ta 30-letni rojeni Londončan velja za enega največjih poetov in najizvirnejših glasbenikov svoje generacije. V mladih letih je igral kitaro po ulicah Pariza, kjer je izoblikoval tudi svoj slog. Njegov glas je mešanica Edith Piaf in Nine Simone, za klavirjem pa deluje kot novodobni Ray Charles. Njegov glasbeni slog je unikaten, glasbeno razburljiv in nepričakovano navdušujoč. V pesmih obravnava življenjske tegobe, hkrati pa ostaja poetičen, meša ljubezen in melanholijo ter s sofisticiranimi besedili podira tradicionalno strukturo pesmi in odkriva lastno inovativno glasbeno ozemlje.
 
V Delu smo med drugim o njegovem prvem koncertu pri nas zapisali naslednje. »Zgovoren, komunikativen in izjemno topel pristop glasbenika, ki je tako na fotografijah kot na videih viden hladen in zadržan, je gotovo presenetil marsikoga v občinstvu, ki se je nabralo tudi iz sosednjih držav. Še najbolj je občinstvo sodelovalo pri izvedbi dveh ključnih pesmi s prvega in drugega albuma. Na novem albumu je to skladba Phantom of Aleppoville, ki je izšla tudi kot singel, in je posvečena vsem žrtvam nasilja tako na vojnih območjih kot tudi drugje, kajti nasilje je povsod doma. Podoben pomen ima tudi njegova skladba s prvenca Condolence, v kateri se poslavlja od strahu in negotovosti, ki mu ga je prineslo nasilje.
 
Benjamin Clementine je demonstriral generično humano plat glasbe, umetnosti, ki je najbolj abstraktna in ki deluje najbolj neposredno.
 
Gotovo se bo sinočnji koncert potegoval za naziv koncert leta pri nas.«
 
Obeta se še en izjemen glasbeni večer.

Komentarji: