Bob Dylan po osmih letih z novo skladbo

V Dylanovi novi pesmi je poleg kritike trenutnih razmer v ZDA veliko aluzij na popularno kulturo.
Fotografija: Dylanov zadnji avtorski izdelek je album Tempest iz leta 2012. FOTO: Fred Tanneau/Afp
Odpri galerijo
Dylanov zadnji avtorski izdelek je album Tempest iz leta 2012. FOTO: Fred Tanneau/Afp

Ameriški kantavtor ter Pulitzerjev in Nobelov nagrajenec Bob Dylan je po osmih letih izdal skladbo Murder Most Foul o atentatu na nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963.

Že v uvodnih verzih skoraj sedemnajstminutne skladbe se spominja umora tedanjega predsednika in tega, da so ga spremljali tisoči prek televizijskih zaslonov. Tedaj so po glasbenikovih besedah »sestrelili možgane kralju«. V nadaljevanju pesmi je Dylan ponudil poslušalcem širši razmislek o Združenih državah Amerike ter glasbi in kulturi.Oseminsedemdesetletnik je skladbo nenapovedano objavil opolnoči na spletu ter zapisal, da je to še neizdana pesem, ki jo je posnel pred časom. Poslušalcem se je zahvalil za podporo in zvestobo ter dodal: »Ostanite varni, na preži in naj bo bog z vami.«


Najdaljša skladba doslej


V Dylanovi novi glasbeni stvaritvi je poleg kritike trenutnih razmer v ZDA veliko aluzij na popularno kulturo. Med drugim Nobelov nagrajenec v njej omenja grozljivko Mora v Ulici brestov, Shakespearovega Beneškega trgovca ter skladbi I Want To Hold Your Hand zasedbe The Beatles in Only The Good Die Young Billyja Joela. V zadnjih petih minutah se pokloni svojim najljubšim glasbenim izvajalcem, med katerimi so Stevie Nicks, Nat King Cole, The Eagles, Stan Getz in Charlie Parker.

Poznavalci Dylanovega opusa so presodili, da je Murder Most Foul s 16 minutami in 57 sekundami najdaljša kantavtorjeva skladba doslej. Pred njo je ta naziv imela skladba Highlands iz leta 1997, ki traja 16 minut in 31 sekund. Njegov zadnji avtorski izdelek je Tempest iz leta 2012. Dylan je v vmesnem času priredil tri albume: Shadows in the Night (2015), Fallen Angels (2016) in Triplicate (2017).

Preberite še:

Komentarji: