Fat Mike o Punk In Drublic

Jutri se bo na svoji evropski turneji pred Kinom Šiška ustavila pisana punk karavana.
Fotografija: NOFX pred petimi leti v ljubljanski Cvetličarni.
Foto Jure Matoz
Odpri galerijo
NOFX pred petimi leti v ljubljanski Cvetličarni. Foto Jure Matoz

Punk In Drublic je punkovski festival, ki je nastal na pobudo vodje in basista skupine NOFX Fat Mika, in ponudi v paketu nekaj vzorčnih punkovskih zasedb in seveda nesporne punk vztrajneže za finale - NOFX. Festival so poimenovali po svojem najbolj uspešnem albumu, katerega naslov je namerno napačno zapisan izraz - drunk in public.

Po ameriškem delu turneje bodo jutri, na prvi poletni dan, 21. junija, v Ljubljani nastopili domači The Mor(R)ons (ob 17. uri) ter Američani Bad Cop/Bad Cop (ob 17.45), The Bronx (ob 18.30), Snuff (ob 19.20), Mad Caddies (ob 20.20) in NOFX (ob 21.30).

Nam je uspelo postaviti nekaj vprašanj pobudniku festivala Fat Miku, ki je podal nekaj ekskluzivnih in njemu lastnih odgovorov le za Delo.
 

Zakaj ste se odločili za premični festival, ki potuje okoli po svetu?


Ljudje se še vedno čudijo, zakaj sem začel s festivalom Punk in Drublic. Preprosto menim, da svet potrebuje festival s samo petimi zasedbami. Vse kar hočem videti je pet skupin in pa brezplačno pivo za vse nas. In seveda, rad sem na turneji z Bad Religion… NOFX in Bad Religion s(m)o nekaj najboljšega.
 

Vendar Bad Religion ne bodo nastopili v Ljubljani.


Nič hudega, Bad Religion ne marajo nastopati po Evropi. (Smeh.)
 

Zdi se mi, da po štirih desetletjih punk'n'rolla, potrebujemo punk bolj kot kdajkoli. Iz sredinske glasbe so politična stališča skoraj popolnoma izhlapela,mar ne?


Še vedno me kdo vpraša, če je še vedno potreba, da so glasbene skupine politično angažirane. Odgovor je seveda da, kajti svet dobesedno razpada ... Poglejte na ves ta pohod ekstremnih desničarjev ... Vendar pa res ne morem napisati pesmi o Donaldu Trumpu, ker je to tako očitno. To bi bilo tako samoumevno, kot da ste proti temu, da bi jedli smeti.
 

Fat Mike<br />
Foto Arhiv Organizatorja
Fat Mike
Foto Arhiv Organizatorja
Sami ste ves čas odprti, tako politično, kot glasbeno, saj ima vaš punk rock veliko nenavadnih sestavin.


Saj vidite, da sem res odprt. Obute imam roza Doc Martenske, oblečene imam ženske hlačke. Sem transvestit in to zelo lušten!
 

So glasbene korporacije ukradle punk rock in ga naredile impotentnega, ali pa je še nekaj uporništva v glasbenem podtalju v ZDA in po svetu?


Korporacije so poskušale, vendar je v ZDA zelo veliko glasbenih založb, tako da so mnoge skupine, ko so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja korporacije začele podpisovati pogodbe s punk skupinami, to odklonile. NOFX smo imeli res veliko ponudb, vendar smo se člani zasedbe vsedli in se pogovorili. Na noge sem postavil založbo Fat Wreck, ker sem želel delati tisto kar hočem.
Zakaj bi mi nekdo v neki pisarni govoril, kaj naj delam in koliko naj zaslužim, če vse to lahko opravim sam zase? In založba Fat Wreck ni edina taka. Poglejte delovanje Jella Biafre, nekoč vodje Dead Kennedysev, in bratov Stern iz skupine Youth Brigade ter njihovo institucijo Better Youth Organization. Nekaj posebnega je tudi Punk Rock Bowling festival ... Glasbeno podtalje v ZDA je še vedno živahno. Čeprav to niso več osemdeseta, je tam še vedno veliko angažiranih glasbenih skupin. Le uporništvo je sedaj postalo nekako smešno in poteka predvsem na družabnih medijih. (Smeh.)
 

Je v ZDA še vedno nevarno, če imaš levičarske poglede na svet ali če se opredeliš za socialista ali celo komunista?


Ne. Zakaj za komunista? Zame je biti levičar, biti odprt človek, ne pa sledilec neke ideje. To je bliže desničarjem.
 

Predpostavljam, da Donald Trump ponazarja vse proti čemu se borite v svoji glasbi?


Jaz sem Fat Mike in ne bom govoril o Donaldu Trumpu ... Če si zamislite sociopatskega bedaka ... On je prava zvezda filma Ameriški psiho (Smeh.) Verjetno je najbolj slaba oseba na svetu. Če bi bil član kakšne glasbene skupine, bi zagotovo imel pogodbo s Hopeless Records (Glasen smeh!)


Komentarji: