Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Grešni kozli nad slane miške

Fancli z dušu: Plošča zamejske skupine navdušuje s pristopom in izvedbo
Grešni kozli v kantini.<br />
FOTO: Danilo Pahor
Grešni kozli v kantini.<br /> FOTO: Danilo Pahor
24. 2. 2020 | 14:00
24. 2. 2020 | 14:00
2:11
Grešni kozli 
Ovitek albuma Fancli z dušu.
Ovitek albuma Fancli z dušu.

Fancli z dušu
GRK, 2020

Grešni kozli so zamejska narodno­stno mešana zasedba s kraš­kega roba nad Trstom. Pred kratkim so izdali album Fancli z dušu. Na njem je deset pesmi, ki so večinoma avtorsko delo dveh ustanovnih članov zasedbe – Mateja Grudna - Keka in Iztoka Cergola. Prvi je znan kot ustanovitelj zasedbe Kraški ovčarji, ki je nastala leta 1994 in na večjih koncertih velikokrat spremlja Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Cergol velikokrat igra različne inštrumente v razširjeni spremljevalni zasedbi Vlada Kreslina. Grešne kozle dopolnjujeta še dva Italijana, Marco Mattietti na bobnih in kontrabasist Fabio Bandera.
 

Dediščina najboljših slovenskih glasbenikov


Večina njihovih pesmi je v lokalnem dialektu. Vsekakor tako pristneje zvenijo kot v zborni slovenščini, ker svojo govorico bolje prepletajo z glasbo. V njihovi glasbi odmeva dediščina najboljših slovenskih glasbenikov. Blizu so jim Ana Pupedan, Orlek, Zmel­koow, Iztok Mlakar in seveda Frane Milčinski - Ježek. Album so posneli v kantini Ricmanje pod taktirko Gabra Radojeviča. Ta primorski producent že vrsto let v različnih prostorih snema zgolj z enim mikrofonom. Nekateri člani skupine so že sodelovali na njegovih snemanjih, zato so se odločili zanj.

Čeprav je njihov pristop h glasbi preprost, to ni izdelek glasbenih amaterjev, zavestno se omejujejo tako inštrumentalno kot snemalno. Snemanje v gostilni priča o tem, da je to najbolj naravno okolje za vaško folk rock zasedbo. In kaj so fancli z dušu? To so miške, polnjene z ribami – sardelami, sarduni, slaniki in inčuni, kulinarična poslastica slovenskih vasi nad Tržaškim zalivom (Kontovel, Prosek, Križ, Nabrežina).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine