Judas Priest se vračajo v Ljubljano

V okviru turneje ob 50-letnici bodo v ljubljanskih Stožicah nastopili 14. julija prihodnje leto.
Fotografija: Judas Priest - 50 let heavy metala. Foto Arhiv Organizatorja
Odpri galerijo
Judas Priest - 50 let heavy metala. Foto Arhiv Organizatorja

Po 29 letih se bodo ti britanski rockerji, ki so eni od pionirjev heavy metala glasbe vrnili v Ljubljano. Da so še vedno prvokategorniki v svojem žanru, bodo pokazali prihodnje 14. julija v dvorani Stožice.

Ni prav veliko zasedb, ki bi imele kar 50-letno kariero, kot jo imajo Judas Priest. Ob tem jubileju se bodo naslednje leto odpravili na epsko turnejo. Da še premorejo precej energije dokazuje to, da je bil njihov lanski album Firepower na lestvicah uvrščen najvišje od vseh njihovih plošč. Leta so prejeli nominacijo za Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 2010 so prejeli grammyja za najboljšo metalsko izvedbo, leta 2006 pa jim je nagrado podelila tudi postaja VH1.

Nastali so leta 1969 v Birminghamu v Veliki Britaniji, ki velja za eno od zibelk heavy metala. Zlato jedro skupine Judas Priest so bili pevec Rob Halford, kitarista Glenn Tipton in K.K. Downing terbaskitairst Ian Hill, bobnarji pa so se zelo pogosto menjavali. Po začetniškem obdobju petih let so leta 1974 izdali prvenec Rocka Rolla in nato še štiri plošče, na katerih so se že znašle uspešnice kot sta Diamonds and Rust in Hell Bent for Leather. Vendar jim je šele album British Steel iz leta 1980 omogočil preboj, saj so svojo glasbo precej poenostavili. Na šestem albumu po vrsti sta uspešnici Breaking the Law ter Living After Midnight.

Bili so tudi ena prvih metalskih zasedb, ki je nosila okovano usnje, opremo, ki jo je Halford menda nabral kar v lokalni trgovini s S&M pripomočki. A prav ta videz so kmalu posvojili vsi navdušenci nad metalom in še danes velja za uniformo ljubiteljev nekaterih ostrejših oblik rocka.

Judas Priest nekoč. Foto Arhiv Organizatorja
Judas Priest nekoč. Foto Arhiv Organizatorja


V 80-ih letih prejšnjega stoletja so Judas Priest prevladovali na metalni sceni. Izdali so še pet albumov ter postali stadionska atrakcija. Že leta 1980 so nastopili na prvem festivalu Monsters of Rock v britanskem parku Donington, leta 1985 pa so bili tudi del humanitarnega Live Aida v Filadelfiji. Z albumoma Turbo (1986) in Ram it Down (1988) so bolj zabredli v hard rock nato pa so leta 1990 izdali, po mnenju večine, najbolj udarno ploščo kariere, Painkiller. Leta 2004 so bili posebni gostje festivala Ozzfest, kjer so igrali ob boku Black Sabbath, nato pa leto kasneje izdali petnajsti studijski album Angel Of Retribution.

Judas Priest naslednje leto spet v Ljubljani Foto Arhiv Organizatorja
Judas Priest naslednje leto spet v Ljubljani Foto Arhiv Organizatorja


Leta 2008 so izdali dvojni konceptualni album Nostradamus, leto kasneje pa A Touch of Evil: Live, na katerem je tudi bombastična izvedba pesmi Dissident Aggressor. Ob tridesetletnici plošče British Steel so izdali posebno različico albuma na dveh zgoščenkah, kar so kronali s turnejo, na kateri so ga izvajali v celoti, nato pa izdali še koncertni devede. Leta 2011 je svoj odhod najavil K. K. Downing, kar pa jih ni ustavilo, zato so se odločili, da nadaljujejo in v svoje vrste vzamejo kitarista Richieja Faulknerja. Ta poteza je zasedbo osvežila, nove privržence pa pridobila tudi s presenetljivim, a izjemnim nastopom v šovu Ameriški idol.

Sedemnajsti album Redeemer of Souls so izdali leta 2014, dosegel pa je šesto mesto ameriške lestvice albumov, kar so podprli s pripadajočo turnejo. Seveda jim ni ušla nominacija v dvorano slavnih rockerjev The Rock'n'roll Hall of Fame, leto kasneje pa so izdali hvaljeni in še vedno aktualni album Firepower, ki jih je spet popeljal na turnejo okoli sveta.

Komentarji: