Od dunajske klasike do danes

Sezona 2018/19 s Simfoniki RTV: Umetniška vodja Maja Kojc o vrhunski formi orkestra z vrhunskimi gosti
Fotografija: Z uvodnim koncertom se bo orkester poklonil šefu dirigentu En Shau, ki se bo tokrat predstavil tudi kot skladatelj. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Z uvodnim koncertom se bo orkester poklonil šefu dirigentu En Shau, ki se bo tokrat predstavil tudi kot skladatelj. Foto Jože Suhadolnik

Kako ste naslovili prihodnjo ­sezono v vaši hiši in zakaj tako?


Koncertni cikel devetih koncertov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ima naslov Kromatika. Januarja se bo ponovno začel cikel nedeljskih matinej Mozartine.
 

Kateri bodo po vašem mnenju trije najodmevnejši projekti?


Z uvodnim koncertom 27. septembra bomo zaokrožili dolgoletno plodno sodelovanje s šefom dirigentom En Shaom, ki se bo tokrat predstavil tudi kot skladatelj. Solist bo kitajski violinist Dan Zhu, na sporedu bodo dela Antona ­Lajovca, Leonarda Bernsteina, Béle Bartóka in En Shaa. Koncert 15. novembra bo vodil Fabrice ­Bollon.
Tudi on se bo predstavil kot skladatelj, zanimiva bo zagotovo paleta kljunastih flavt kot solističnih inštrumentov v izvedbi priznane Michale Petri. Na ­velikonočni četrtek se bo orkestru (po Haydnovi Žalni simfoniji) in mešanemu zboru Glasbene ­matice ­Ljubljana (po Haydnovi Večerni pesmi bogu) v Schubertovi Maši št. 5 pridružil izvrsten kvartet mladih slovenskih pevskih solistov: Mojca Bitenc, Monika Bohinec, Martin Sušnik in Domen Križaj. Koncert bo vodil maestro Rossen Milanov.


Kako boste krmarili med klasiko in sodobnostjo znotraj različnih zvrsti?


Simfonična ter vokalno-instrumentalna glasba od dunajske klasike do danes.


Katere sodelavce ste prvič povabili na oder?


Violinista Dan Zhuja, kontrabasista Iztoka Hrastnika, flavtistko Michalo Petri, pianistko Natasho Paremski, violinista Roberta Lakatoša, sopranistko Mojco Bitenc, mezzosopranistko Moniko Bohinec, baritonista Domna Križaja in violinista Nikolo Pajanovića.


Krstne izvedbe, praizvedbe na vašem odru?


Petra Strahovnik: Prana, Vito Žuraj: Stand up (nova verzija), En Shao: Vtisi o Hanih, Arvo Pärt: Fratres, Fabrice Bollon: Your Voice Out of the Lamb.


Koprodukcije?


Ne bo jih.


Načrtujete kakšno novost?


Koncerte sodobne glasbe iz Studia 26 z neposrednim radijskim prenosom in streamingom.


Zakaj naj poslušalec izbere prav vašo hišo?


Simfonični orkester RTV Slovenija je v vrhunski formi in sodeluje z izvrstnimi solisti in dirigenti. Sporedi so sveži in raznoliki.
 

Komentarji: