Abdulrazak Gurnah dobitnik Nobelove nagrade

Nobelova nagrada: Nagrajenec za literaturo je zanzibarski pisatelj.
Fotografija: Nobelovo nagrado za literaturo je dobil Abdulrazak Gurnah. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Nobelovo nagrado za literaturo je dobil Abdulrazak Gurnah. FOTO: Wikipedia

Mats Malm, stalni sekretar Kraljeve švedske akademije znanosti, je ob 13. uri po tradiciji razglasil ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo: letošnji lavreat je po odločitvi osemnajstih »nesmrtnih« zanzibarski oziroma tanzanijski pisatelj Abdulrazak Gurnah »za brezkompromisno in strastno presvetlitev učinkov kolonializma in usode beguncev v zalivu med kulturami in kontinenti«.

Leta 1948 na Zanzibarju rojeni pisatelj piše v angleščini in živi v Veliki Britaniji, kamor je konec šestdesetih let prispel kot begunec.

Na študije se je odpravil s svojega otoka na drug otok, doktoriral je leta 1982 na univerzi v Kentu v Canterburyju in tam se je tudi zaposlil kot profesor angleške in postkolonialne literature na oddelku za angleščino.

Najbolj znan je po svojih romanih Paradise (Raj) in By The Sea (Ob morju), s prvim je bil med finalisti nagrade booker in med nominiranci nagrade whitbread, z drugim je osvojil nagrado temoin du monde francoskega radia, bil med finalisti za literarno nagrado časnika Los Angeles Times in med nominiranci za nagrado booker.

V slovenskem prevodu je dosegljiva Gurnahova zgodba Kletke v zbirki Zgodbe nekih ljubezni, ki jih je leta 2010 izdala Vodnikova založba (DSKG) oziroma Sodobnost International.

Komentarji: