Nespečni vam zagotovo ne bodo dali spati

Zbirka kratkih zgodb Gorana Stojičića ponuja bralsko in glasbeno izkušnjo.
Fotografija: Goran Stojičić. FOTO: Jean-Marie Fox
Odpri galerijo
Goran Stojičić. FOTO: Jean-Marie Fox

Zadnje čase je veliko govora o krizi literature in branja, o tem, da se iz tiskane kulture spreminjamo v digitalno kulturo, da literatura izgublja družbeno relevanco … Odgovor, kakšna bi bila lahko literatura za nove čase, se skriva v zbirki kratkih zgodb Gorana Stojičića z naslovom Nespečni (Mladinska knjiga, prevod Tatjana Cestnik).

Pred nami je torej nekakšna »postliterarna knjiga«, primerna za sodobne (ne)bralce. Gre za zelo kratke zgodbe, ki jih zmorejo prebrati tudi tisti, ki so brez bralske kondicije, tema je blizu mnogim, vse skupaj pa je zelo pop, multimedialno. Vsaka zgodba ima QR-kodo, ki omogoča dostop do soundtrackov na spletu prek pametnih telefonov.

Zgodbe se tako ob glasbeni spremljavi Davida Bowieja, Nicka Cava, Cocteau Twins, Mazzy Star, The Smiths, Paula Wellerja, Massive Attack, Amy Winehouse, Toma Waitsa in drugih spremenijo skorajda v filme. Bralec navodila, kako naj uporablja knjigo, dobi že takoj na začetku in zadeva ni zapletena za uporabo.
 

Začel je v zrelih letih


Goran Stojičić (1965) je prvo knjigo, to so Nespečni, napisal v zrelih letih. Prej se je ukvarjal z vsem mogočim, bil je podjetnik, nepremičninar, gostinec … Vendar kot je povedal v intervjujih, je ves čas poslušal glasbo, gledal filme, igral nogomet in tudi pisal, a so njegova dela večinoma ostala v osnutkih. Odločilni poriv v literaturo se je zgodil nekega dne, ko se je zbudil iz lucidnih sanj. Vedel je, da mora napisati zgodbo, in jo je.

Objavil jo je na svojem profilu na facebooku, kjer je takoj zbudila veliko zanimanja. Stojičić je nato pobrskal po svojih starih zapiskih in v njih našel vse polno gradiva za nove zgodbe. Tudi te je objavil na svojem profilu na facebooku in si tako ustvaril znatno občinstvo. Povrhu sta se mu na facebooku v komentarjih javila tako založnik, ki je želel njegove zgodbe objaviti v knjigi, kot znani oblikovalec Slavimir Stojanović Futro, ki je bil pripravljen knjigo ilustrirati in oblikovati.

Nespečni so bili v Srbiji uspešnica, doživeli so več izdaj in bili prevedeni v nekaj tujih jezikov, zdaj tudi v slovenščino. Pri nas je knjiga izšla v zavidljivi nakladi 1500 izvodov.
 

Brezimni sleherniki


Zgodbe, ki jih niza srbski pisatelj (35 jih je), govorijo o brezimnih slehernikih, ki živijo v urbanem, precej atomiziranem okolju. V mestu, ki nikoli ne spi. Dogajajo se v različnih situacijah in različnih kontekstih, imajo pa tudi marsikaj skupnega. Pisatelj svoje like ujame v nekem dramatičnem, prelomnem trenutku, v krizi, ko se usodno prelomi njihovo življenje ali pa se zgodijo usodna razkritja.

Večinoma gre za pare, ki morda živijo v idili, morda pa tudi rešujejo svojo zagatno partnersko razmerje. V pripovedi se poleg ljubezni mešajo tudi druge teme – samomor, bolezen, smrt, zasvojenost, osamljenost, fantazije, sanje, konec koncev tudi o tehnologija, ki drastično spreminja naše življenje …

Gre za zelo kratke, minimalistične zgodbe, ki imajo svojo ekonomijo, po navadi zelo zgoščeno, nekako filmsko, suspenzivno. Glavno vlogo v tvorjenju zgodbe ima dialog. Gre za knjigo, ki opozarja, da je kratka zgodba lahko še kako močna forma in da nikakor ne živimo v dobi romana. To so Nespečni, ki vam zagotovo ne bodo dali spati, dokler jih ne preberete do konca.

Komentarji: