Nevarna razmerja brez odra

Živimo Nevarna razmerja med odločevalci in nami, med spoloma in spoli, med človeškim in kibernetičnim, med dotikom in virtualnim objemom ...
Fotografija: Naslovnica knjige študentov III.letnika: Kvartet/Nova realnost FOTO: Arhiv Agrft
Odpri galerijo
Naslovnica knjige študentov III.letnika: Kvartet/Nova realnost FOTO: Arhiv Agrft

Listam neobičajno knjigo Kvartet / nova realnost, ki govori o predstavi, ki je ne bo nihče videl.

Lažem, videlo jo je (zaradi ekstremnih razmer) pet ljudi na 55. Borštnikovem srečanju, hkrati z razstavo študentov III. letnika AGRFT. Ti so od marca izgubili svoj oder in tako so v karanteni pod vodstvom Branka Jordana in Jerneja Lorencija analizirali, reflektirali svojo novo resničnost, s fotografijami, citati, videoposnetki.

Zato je knjiga, ki jo listam, v resnici predstava, ki je bila zaustavljena sredi kreativnega procesa. Napaja se iz kultnega teksta Heinerja Müllerja Kvartet, v katerem se Vikont in Markiza, naša znanca iz Laclosovih Nevarnih razmerij, iz salona tik pred francosko revolucijo znajdeta ujeta v »bunkerju sredi tretje svetovne vojne«.

Kdo sta Vikont Valmont in Markiza de Merteuil danes? »Z vsakim dihom, Markiza, izdihnete kos svoje lepote,« cinično pravi Valmont.

Z vsakim dihom mi, markize in vikonti nekega tesnobnega časa, izdihujemo delčke naših življenj v maske in ne vemo, kam gremo, in ne moremo vedeti, v kaj se spreminjamo. Tako kot študentje, vsak v svojem bunkerju, razmišljajo o novem gledališču, ki morda nikoli več ne bo takšno, kakršnega so poznali.

image_alt
Teater je ljubezen


Ko zalistaš to vizualno presežno knjigo, zalistaš po hrepenenjih, ranah, estetiki in občutenju nove generacije, ki je ne poznamo, jo pa lahko občutimo v hipermodernističnih fotografijah, citatih, izpovedih, ki se mešajo z iztrganimi stavki iz Kvarteta: »Misel, ki se ne spremeni v dejanje, zastruplja dušo.« Avtorji govorijo o mediju gledališča skozi druge, nove medije. Govorijo o bližini, ki je prepovedana, zato so iznašli poti nove bližine. Študirajo gledališče, ki je živo in skupaj, a so morali iznajti nove načine, kako biti skupaj.

Vikont in Markiza tega časa nimata več bližine ne odra. »Namesto odra, smo rekli, bomo šli povsem drugam, z drugimi sredstvi, in nastala je ta knjiga,« je rekel mentor Branko Jordan.

»Ker v resnici prav zdaj živimo nova Nevarna razmerja  ... med odločevalci in nami, med spoloma in spoli, med človeškim in kibernetičnim, med dotikom in objemom, ki živi samo v zraku, elektronski, sterilno čist, nekužen.«

Nova Nevarna razmerja so krik ustvarjalne generacije, ki dokazuje, da je ustvarjalnost sila, ki jo je nemogoče zajeziti.
 

Preberite še:

Komentarji: