»Schwentner je pomagal ustvariti Ivana Cankarja«

Fit media in Društvo slovenskih pisateljev sta v Celju pripravila osrednjo prireditev ob rojstnem dnevu Ivana Cankarja.
Fotografija: Cankarjevi dnevi. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Cankarjevi dnevi. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Društvo slovenskih pisateljev je za osrednjo prireditev ob jutrišnjem rojstnem dnevu Ivana Cankarja, katerega 100-letnico smrti obeležujemo letos, izbralo Celje. Predvsem zaradi Fit medie, ki že leta uspešno organizira Veronikino nagrado, torej izbor za najboljšo pesniško zbirko.
 
Mesto je tako danes obiskalo več kot dvajset literatk in literatov, ki so se srečali z mladimi na šolah, na Krekovem pa so bila javna branja, recitacije, nastopile so osnovnošolske in srednješolske skupine, glasbeniki … Praznovanje se nadaljuje še zvečer z branjem in srečanjem z literati v pubu Zlata jama.
 
Cankar za vse
 
Zdi se, da je letos Cankar vseprisoten. Pisateljica Nina Kokelj, ki je na današnjem literarno-glasbenem recitalu Narod si bo pisal sodbo sam prebrala govor predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine, je dejala, da brez socioloških podatkov ne more ocenjevati, ali je ta vseprisotnost Cankarja v letos iskrena ali zgolj posledica 100-letnice njegove smrti. Je pa dejala, da je zanjo osebno zelo pomembno, da je bil Cankar poklicni pisatelj: »Tudi sama kot pisateljica bi si želela, da bi bil to moj poklic in da bi se obravnaval kot delo in ne kot prostočasna dejavnost.«
 
Podobno je zbranim v Celju v svojem govoru sporočil Svetina: »Tega poklica ni več! Danes so samo še samozaposleni v kulturi ali samostojni podjetniki in nekaj malega upokojencev.« Spraševal se je, kako bi ta »napredek« razložili socialistu Ivanu Cankarju: »Bodo rekli: Cankar je pisal knjige, ki so jih ljudje brali, kar pomeni, da so se prodajale in da je imel njegov založnik Schwentner z njim dobiček. Schwentner, ki je Cankarju založil kar 23 knjig, je bil nenavadno strpen in potrpežljiv do glede financ nenehno razburjenega avtorja; dajal mu je predujem celo za tista dela, ki jih Cankar ni nikdar napisal.«
 
»Schwentner je bil tisti, ki je pomagal ustvariti Ivana Cankarja. Vedel je, da izdaja knjige pisatelju, ki bo zaznamoval tako slovensko literaturo, kot tudi kar najbolj podrobno analiziral patologijo slovenskega značaja,« je še zapisal Svetina.
 
Cankarjevi dnevi se nadaljujejo
 
Mesto bo s Cankarjem živelo še do 11. junija. Do takrat v središču mesta ostaja velika skodelica kave, ki so jo zasnovali v Srednji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti. Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije je danes omogočila pogovor s Cankarjem v navidezni resničnosti. Slovensko ljudsko gledališče Celje je pripravilo razstavo fotografij Cankarjevih predstav, na Savinjskem nabrežju pa še ostaja inštalacija dijakov srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja »Sto klafter debel, sto klafter visok«. Pripravljajo tudi različna predavanja, pogovore z literati in predstave.

Komentarji: