14. festival gledališke improvizacije Goli oder

Od danes do nedelje, 25. 11. Uvodna predstava Jaz, ovojnica v Stari mestni elektrarni – Elektru Ljubljana nocoj ob 20. uri.
Fotografija: Utrinek s 13. Golega odra. FOTO: Gregor Gobec
Odpri galerijo
Utrinek s 13. Golega odra. FOTO: Gregor Gobec

Goli oder, mednarodni festival improvizacijskega gledališča, ki ga je zasnovala impro skupina Narobov – ta ga ob soproducentih ustvarja še danes –, se od danes do nedelje vrača s 14. izdajo in krovno temo Stik, zastavljeno v smislu stika med performerji, med opazujočimi in nastopajočimi ali preprosto med življenji, ki so jih do te točke v času in prostoru izoblikovale različne zgodovinske, družbene in osebne preteklosti.

Stik z občinstvom bo festival iskal v Stari mestni elektrarni – Elektru Ljubljana in Menzi pri koritu na Metelkovi v prestolnici ter v Layerjevi hiši v Kranju, argument za to pa bo program devetih predstav, v katerih bodo angažirani performerji iz Češke, Finske, Francije, Kanade, Nemčije in Slovenije.
 

Za uvod improvizacija iz šestih držav


Pisano nacionalno ozadje bo odražala že nocojšnja uvodna predstava Jaz, ovojnica z mednarodno improvizacijsko zasedbo iz šestih držav, ki je nastala pod taktirko režiserja Matthieuja Loosa. Predstava ima zgodovino, saj nadaljuje zamisli in pristope, ki so se izoblikovali v okviru festivala Our Lives marca v Berlinu.

Tedaj se je ob predstavi 28 na odru srečalo prav toliko performerjev iz 28 držav Evropske unije, in če so si želeli ali pač ne, so v tedanji situaciji na sebi nosili tudi ozadja in predstavništva držav, od koder so prišli. Kot dodajajo organizatorji Golega odra, so lahko to včasih zapeljali v veliko praznovanje raznolikosti, spet drugič so poskušali nalepki ubežati in preprosto vzpostaviti stik s sočlovekom. Predstava Jaz, ovojnica bo nocoj ob 20. uri v Stari mestni elektrarni – Elektru Ljubljana.

Komentarji: