250. ponovitev Kekca in slovo v SMG

Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana. Ob 17. uri.
Fotografija: Kekec v SMG. FOTO: Barbara Čeferin/
Odpri galerijo
Kekec v SMG. FOTO: Barbara Čeferin/

Ko je plesalec, performer, koreograf in pedagog Dušan Teropšič 5. septembra leta 2004 premierno nastopil v naslovni vlogi gibalne predstave za otroke Kekec, uspešnice Slovenskega mladinskega gledališča v režiji in koreografiji Branka Potočana, si najbrž ni predstavljal, da se bo od tega lika na odru poslovil šele po lastnem srečanju z Abrahamom.

V isti zasedbi do 250. ponovitve

A se bo to danes, po skorajda poldrugem desetletju uprizoritev, zgodilo. V Slovenskem mladinskem gledališču bo ob 17. uri slavnostna, že 250. ponovitev Kekca, s pripisom, da bo to hkrati njegova zadnja uprizoritev. Igralska zasedba »gibalne premetanke«, za katero je besedilo po motivih znanih pripovedk Josipa Vandota napisala Draga Potočnjak (Pehtino besedilo pa Olga Grad), se – z izjemo kakšnih vskokov sem in tja – ni spremenila.

67.848 gledalk in gledalcev

Plašnega Rožleta je vseskozi igral Ivan Peternelj, slepo Mojco Romana Šalehar, nerodnega Brinclja Draga Potočnjak, Pehto zdaj že upokojena članica SMG Olga Grad in strašnega Bedanca Matej Recer. Kot dodajajo v gledališču, je predstava od premiere do danes navdušila več kot 67.848 gledalk in gledalcev in žela pohvale tako gledališke kritike kot pedagoških delavcev, otrokom pa odprla vrata v svet sodobnega plesa in fizičnega gledališča. Gostovala je marsikje po Sloveniji in tujini, Potočanu pa mdr. leta 2005 prinesla zlato paličico za režijo in koreografijo.
 

Komentarji: