Gostovanje baletnega triptiha Leva desna, leva desna

SNG Opera in balet Ljubljana. Nocoj ob 21. uri.
Fotografija: FOTO: Tiberiu Marta
Odpri galerijo
FOTO: Tiberiu Marta

V okviru Ljubljana Festivala bodo v SNG Opera in balet Ljubljana danes ob 21. uri uprizorili baletni triptih sodobnih koreografij Leva desna, leva desna, ki ga podpisujejo trije ugledni baletni ustvarjalci: Johan Inger (Walking Mad), Edward Clug (Hill Harper's Dream) in Alexander Ekman (Left right left right).

Balet Walking Mad je inspiriral star televizijski posnetek Ravelovega Bolera. Na koreografa Johana Ingerja so naredile vtis spremembe v izrazu dirigenta, ki je bil od začetne umirjenosti z naraščanjem glasbenega toka vse bolj podoben osebi v stanju blaznosti. Inger je ustvaril svojo različico Bolera – koreografijo Walking Mad, ki se osredotoča na osebna razmerja v različnih oblikah in pogojih.
 

Prežeto z nadrealizmom


Hill Harper's Dream je z nadrealizmom prežeta plesna kreacija mednarodno uveljavljenega slovenskega koreografa romunskih korenin Edwarda Cluga. Glasbo za predstavo je prispeval uveljavljeni slovenski skladatelj Milko Bizjak v zanj značilni glasbeni govorici, ki je z zvoki harf odzvanjala proti transcendentalni eteričnosti.

Leva desna, leva desna (na fotografiji) je kreacija enega izmed najzanimivejših koreografov sodobnega časa, šveda Alexandra Ekmana, za katerega je značilno meditativno poglabljanje v iluminacijo bivanjskih simptomov današnjega človeka. Ekman v tokratni koreografiji, nekakšni študiji človeškega gibanja, uporabi 16 tekalnih trakov, s preprostimi, a zato nič manj prepričljivimi, odrskimi učinki in menjavanjem sodobnih zvočnih pejsažev.

Komentarji: