Narodna sprava: Predstava za turiste

Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana. Na sporedu nocoj ob 19. uri.
Fotografija: Primož Bezjak, Damjana Černe in Maria Stokłosa v predstavi Narodna sprava: Predstava za turiste. FOTO: Matej Povše
Odpri galerijo
Primož Bezjak, Damjana Černe in Maria Stokłosa v predstavi Narodna sprava: Predstava za turiste. FOTO: Matej Povše

V Slovenskem mladinskem gledališču so zadnjo premiero v sezoni rezervirali za plesno-gledališko predstavo Narodna sprava: Predstava za turiste, mednarodno koprodukcijo s Komuno//Warszawa, ki jo označujejo za eno najpomembnejših poljskh neodvisnih gledaliških skupin, usmerjenih v eksperimentalno delo na stičišču performativnih umetnosti, videa in glasbe.

Premiera je bila najprej v SMG – na njegovem sporedu bo še nocoj ob 19. uri –, varšavska bo 21. junija, predstavo pa označujejo za odrsko uprizoritev, ki temelji na intimni zgodbi, postavljeni v kontekst velikih političnih in sistemskih sprememb. Ob tem tudi na vselej drugačni, izvirni koreografiji Marie Stokłosa, koreografke, plesalke in plesne aktivistke, ki se je formirala na Londonski šoli za sodobni ples in Šoli za razvoj novega plesa v Amsterdamu ter zatem sodelovala s plesno skupino berlinskega koreografa Jeremyja Wada in številnimi drugimi akterji na področju sodobnega plesa.

Avtor besedila in režiser predstave, ki bo v angleščini s slovenskimi nadnapisi, je Wojtek Ziemilski, ki v svojih uprizoritvah prepleta dokumentarno gledališče, performans, koreografijo in vizualne umetnost, v njej pa igrajo Primož Bezjak, Damjana Černe in Maria Stokłosa. Predstava sodi v programski sklop Komune//Warszawa Pred vojno/Vojna/Po vojni, soorganiziral pa jo je tudi Inštitut Adama Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa ob stoti obletnici vnovične samostojnosti Poljske – POLSKA 100. 

Komentarji: