Benetton združuje svet s slikami

V umetniški projekt lastnika modnega imperija je vključenih 150 držav, tudi Slovenija.
Objavljeno
14. junij 2018 15.00
Posodobljeno
14. junij 2018 12.02
Luciano Benetton na razstavi malih slik iz njegove kolekcije v Trstu. FOTO BENETTON
Imago Mundi, umetniški neprofitni projekt, ki ga je Luciano Benetton ob finančni podpori bratov in sestre začel pred dobrimi desetimi leti, je nastal po naključju. Ekvadorski umetnik Miguel Betancourt je Benettonu, ki se je vselej zanimal za umetnost, podaril majceno sliko, veliko 10 x 12 centimetrov. Tako se mu je porodila ideja, da bi začel zbirati sodobne umetnine v tej velikosti po vsem svetu.

Doslej se je temu projektu pridružilo približno 25.000 umetnikov iz več kot 150 držav in regij. Vsaka članica ima svojo zbirko, v vsaki od teh je od 40 do 210 del, ki so jih izbrali kustosi držav, iz katerih prihajajo ustvarjalci. Umetnik, ki si želi priti v Benettonovo zbirko, mora izpolnjevati izhodiščni pogoj: format dela je lahko le 10 x 12 centimetrov.
Ideja za ta format se je Benettonu porodila med potovanjem v Južno Ameriko, v ateljeju umetnika Betancourta, ki mu je namesto vizitke izročil majhno platno. »Majhen format je idealen za potovanje, toda to delo je vsebovalo nekaj globljega – ves mali svet. Seveda ima miniatura korenine v umetniških tradicijah, ki so antične in univerzalne: od miniatur na papirusu iz starega Egipta do srednjeveških pisarjev. Tudi flamski slikarji iz 15. stoletja so slikali miniature, Van Eycke je bil eden izmed njih. Predvsem pa format 10 x 12 centimetrov poudarja neprofitnega duha mojega projekta. Imago Mundi je velik mozaik, v katerem sta vsako delo in vsak umetnik, uveljavljen in neznan, enako pomembna, imata enako vrednost, enako funkcijo: sodelovati v skladanju, delček za delčkom, zgodbe o svetu, kakršnega bi radi, obarvanem, mirnem in brez zidov,« je dejal Benetton.

Projektu se je pridružilo približno 25.000 ­umetnikov.
Format slike je lahko le 10 x 12 centimetrov.
V Trstu je razstavljenih 40 zbirk po državah.
Razstava bo odprta do 2. septembra.


Konec maja je Luciano Benetton, modni oblikovalec in solastnik istoimenskega oblačilnega koncerna, 40 zbirk od svojih 150 razstavil v Trstu v nekdanjem poslopju glavne ribarnice na obali v središču mesta, ki so ga pred leti preuredili v galerijo Salone degli Incanti. Benetton (83) je zaljubljen v umetnost, pred nekaj meseci pa je spet vzel v roke vajeti modnega imperija, ki v zadnjem času peša. Razstava, na kateri je na ogled več kot 6000 slik, bo odprta do 2. ­septembra. Zbirka vsake države ima svoj pano malih slik, vsak pano pa je zlahka mogoče spraviti v lesen zabojnik. Zabojniki so prav tako del razstave in so postavljeni kot okvir okrog razstavnega prostora.

Zbirke miniaturnih del so bile prvič razstavljene na beneškem likovnem bienalu leta 2013, potem so bile na ogled tudi v New Yorku, Dakarju, Sarajevu, Rimu, Palermu, na Dunaju in še marsikje. Za postavitev je poskrbel beneški arhitekt Tobia Scarpa, sin veliko bolj znanega Carla Scarpe. Za vsako razstavo izbere drugačno temo glede na lokacijo. Medtem ko je v Palermu razstavljal umetnike iz vseh sredozemskih držav, v Sarajevu pa tiste iz držav nekdanje SFRJ, se je pri postavitvi v nekdanji tržaški ribarnici odločil za koncept, ki ga je naslovil Povežite razdalje. Predstavljajo se umetniki z Bližnjega vzhoda, srednje Evrope, Sredozemlja in Balkana. »To je sodobna umetnost, ki združuje Sredozemlje in srednjo Evropo, Balkan in Bližnji vzhod, v Trst pa je priplula kot Odisejeva ladja, ki združuje narode in države, ideje in religije. Fantazijske resničnosti sredozemskega bazena, pisana kultura Balkana, nordijski navdihi srednje Evrope, legende o lepi modri Donavi in začinjene barve Bližnjega vzhoda kažejo duha sveta skozi ustvarjalne izraze tisočev umetnikov, združenih na tej razstavi,« je povedala kustosinja Manuela da Cortà. Projekt Imago Mundi je s časom dobil več pomenov, med drugim tvori zanimiv zemljevid sodobne umetnosti.

Z vseh celin

V Benettonovi zbirki so države z vseh celin, slovenske slikarje je izbrala Moderna galerija v Ljubljani.
Imago Mundi avtorje poleg na razstavah promovira tudi s katalogi. Tako so tudi slovenski sodobni umetniki predstavljeni v katalogu – uvodno besedilo je podpisal Luciano Benetton – v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku. Poleg njihovih biografskih podatkov so kratki opisi njihovega dela, kronologija izbranih razstav ter fotografije njihovih del.
Cilj Benettonovega projekta je promocija, raziskovanje in poznavanje umetniške realnosti z vsega sveta, predvsem pa medkulturni dialog. Vse zbirke, ki jih je izbiralo 120 kustosov, domujejo v Gallerie delle Prigioni, nekdanjem habsburškem zaporu, ki ga je obnovil Tobia Scarpa v središču Trevisa, kjer Luciano Benetton živi od rojstva.

Znova prevzel vajeti koncerna
Luciano Benetton je konec lanskega leta znova prevzel nadzor nad oblačilnim koncernom. Postal je predsednik uprave, potem ko je leta 2012 ta položaj zapustil leta in vodenje prepustil drugim menedžerjem. Poslovni rezultati so ga razočarali. Za skupino so težki časi, pred dobrima dvema letoma je Alessandro Benetton, Lucianov sin, izstopil iz uprave, ker ni odobrila načrtov prestrukturiranja, za katero se je zavzemal njegov stric Gilberto. V družbi so ukinili več sto delovnih mest. Vse to je okrepilo konkurenco tekstilnih gigantov, kot sta Zara in H&M. Pri svojih 80. letih se je v delo znova vključila tudi sestra GiulianaLuciano Benetton je začel delati pri štirinajstih letih kot prodajalec blaga. Leta 1965, ko je imel trideset let, je z bratoma Gilbertom in Carlom ter sestro Giuliano ustanovil Benetton v Ponzanu Venetu v pokrajini Treviso. Tega leta je odprl prvo prodajalno v Bellunu, leta 1969 pa prvo v tujini, v Parizu.