Na newyorških dražbah umetnin iztržili skoraj tri milijarde dolarjev

Lov milijarderjev na najdražje umetnine ne peša. Po pričakovanjih so najdražje, za 157,2 milijona, prodali Ležeči akt Amedea Modiglianija.
Fotografija: Ležeči akt Amedea Modiglianija je predstavljal le vrh milijonske ponudbe. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ležeči akt Amedea Modiglianija je predstavljal le vrh milijonske ponudbe. FOTO: Reuters

Najprej serija newyorških dražb del in predmetov iz zbirke Peggy in Davida Rockefellerja pri Christie’s, ki je navrgla skoraj 832,5 milijona ameriških dolarjev, zatem v minulem tednu še klasična serija vsakoletnih majskih dražb umetnin v razponu od impresionizma do sodobne umetnosti, ob Christie's še pri Sotheby's in Phillips. Te so dodale še nadaljnje 1,9 milijarde.

Letošnji newyorški izkupiček je, če se omejimo na klasične dražbe, lanskega presegel za okoli 300 milijonov, skupno z dražbami zbirke Rockefeller, ki je po zadnjem udarcu dražbenega kladiva obveljala za najdražje prodano zasebno zbirko v zgodovini, pa postavil nov rekord blizu treh milijard.

Lov milijarderjev na najdražje umetnine ne peša. Ob končnem rezultatu licitacije najvišje ocenjenega dela, Ležečega akta Amedea Modiglianija, prodanega za 157.2 milijona, je po pisanju The New York Timesa po lanskem rekordnem letu, ko je Leonardu da Vinciju pripisan Odrešenik sveta segel do 450 milijonov, sicer letos le redkokdo dvignil obrvi. A je bila ta slika le vrh milijonske ponudbe.
 

Picasso, Monet, Malevič ...
 

Deklico s košarico z rožami Pabla Picassa so prodali za 115 milijonov, Lokvanje Clauda Moneta za 84,7, Suprematistično kompozicijo Kazimirja Maleviča za 85,8, Ležečo odalisko z magnolijami Henrija Matissa za 80,7, Mlado sofisticirano dekle (portret Nancy Cunard) Constantina Brancusija za 71, Študijo za avtoportret Francisa Bacona za 49,8, sliko Flexible Jean-Michel Basquiata za 45,6, Veduto vrta in kapele v Saint-Paul de Mausolu (Saint-Rémy) Vincenta van Gogha za 39,7, Dvojnega Elvisa Andyja Warhola pa za 37 milijonov.

Za največje presenečenje dražbe sodobne umetnosti pri Sotheby's je obveljal rezultat prodaje dela Kerryja Jamesa Marshalla za 21,1 milijona, kar je najvišji znesek, ki ga je kdaj dosegel kak izdelek še živečega temnopoltega ameriškega umetnika in tudi motiv njegove slike z naslovom Minuli časi je bil iz enakega konteksta. Slika, ki jo je na dražbi kupil milijonarski raper Sean »Diddy« Combs, prikazuje temnopolto ameriško družino na pikniku.

Med deli še živečih umetnikov je sicer še višji znesek dosegla veduta Davida Hockneyja z naslovom Pacific coast line in Santa Monica, ki je pri novem lastniku pristala za 28,4 milijona.

Zmagovalka letošnjega maja je dražbena hiša Christie's ki je zabeležila 1,79 milijarde skupne prodaje, konkurenčni Sotheby's pa je pripadlo 859 milijonov.

Komentarji: