V kampih ob Kolpi so veseli ograje

Turizem: Ne bojijo se migrantov, ker jih v kampih ni, bolj jih skrbi medijsko poročanje
Fotografija: Avtokamp v Podzemlju se pridno polni s turisti. FOTO: Bojan Rajšek
Odpri galerijo
Avtokamp v Podzemlju se pridno polni s turisti. FOTO: Bojan Rajšek

Črnomelj – Migranti na območju Bele krajine niso preplašili turistov, ki pridno polnijo kampe ob najtoplejši slovenski reki. Kolpa privablja vse generacije, saj se je v njej mogoče kopati vse od konca maja in najmanj do sredine septembra.

Čudovita narava in urejenost kampov sta glavna vzroka, da se gostje vračajo v te kraje. Sodobno in ekološko opremljeni kampi z bogato dodatno ponudbo obiskovalcem omogočajo aktiven oddih in odkrivanje skritih kotičkov. V neposredni bližini so pohodniške in kolesarske poti, od vinorodnih gričev Bele krajine pa jih loči le nekaj kilometrov. Tako pravijo lastniki kampov, ki so ob reki. Solastnica avtokampa Kolpa na Vinici Sandra Kadunc je povedala, da so pri njih v glinenih hiškah prebivali turisti že v začetku maja, kar se še ni zgodilo. K njim prihajajo isti gostje že trideset let in pred letošnjo sezono nihče ni odpovedal rezervacije. Prepričana je, da bo letošnja sezona najboljša doslej, čeprav niti lanska ni bila slaba. Ko jo pobaramo o migrantih, je dejala, da še nobenega ni videla in da je zadovoljna, da jim je država pred leti postavila lepo panelno ograjo s sedmimi vrati, saj bi jo sicer morali postaviti sami. Enako zadovoljni z ograjo in brez strahu pred migranti so tudi v avtokampu Stari pod v Adlešičih.

Vodja avtokampa Bela krajina v Podzemlju Petra Pešelj je povedala, da se turistična sezona začne v začetku julija, ko pričakujejo številne goste iz domovine in tujine, nekateri pa se pri njih razvajajo že vse od maja. Ob Kolpi v kampu ni ograje in niti noben migrant doslej ni prečkal reke na tem območju, saj imajo začrtano pot v okolici Žuničev in Preloke, kjer pa kampov ni. »O migrantih se govori zgolj v medijih, in ne pri nas, saj jih nimamo in jih doslej sploh nismo videli,« je povedala Pešljeva. Tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je prepričana, da migranti letošnje turistične sezone ne morejo pokvariti. Na vprašanje Dela, od kod optimizem, je sogovornica razložila, da ko ti ljudje prečkajo mejo, počakajo policijo in niti niso napadalni.

Avtokamp v Podzemlju se pridno polni s turisti. FOTO: Bojan Rajšek
Avtokamp v Podzemlju se pridno polni s turisti. FOTO: Bojan Rajšek


V pričakovanju sezone


»Verjamemo, da migrantska gibanja, ki se deloma dotikajo tudi Bele krajine, ne bodo vplivala na turistični obisk. Turizem se normalno razvija in z veseljem pričakujemo osrednji del sezone. Nočemo negativnega medijskega poročanja oziroma lažnih novic, češ da migranti ogrožajo belokranjski turizem, saj bodo potencialni obiskovalci res dobili občutek, da je pri nas kakšna panika. Nobene panike ni, saj sezona doslej poteka zelo uspešno in vse je v redu. Migranti ne vplivajo na turizem Bele krajine,« je za Delo povedal Gregor Jevšček, vodja oddelka za razvoj in promocijo turizma v Razvojno-informacijskem centru (RIC) Bela krajina. V RIC ugotavljajo, da uradni statistični podatki za lani kažejo dobre rezultate turističnega obiska in prenočitev v Beli krajini, saj jih je obiskalo 29.867 ljudi, ki so ustvarili 71.800 prenočitev, kar je dobrih 30 odstotkov več kot leta 2016.

Povprečna doba je bila 2,4 dneva in se je približala slovenskemu povprečju, ki znaša 2,53 dneva. Na območju Bele krajine imajo na voljo 1701 ležišče. Lani so bili najštevilnejši gostje iz Nemčije, držav Beneluksa, Italije in Francije. V RIC so dodali, da Statistični urad RS upošteva samo tiste prenočitvene zmogljivosti, ki imajo več kot deset ležišč, zato sklepajo, da jih je bilo še več.

Podzemlje FOTO: Bojan Rajšek
Podzemlje FOTO: Bojan Rajšek


Kruta statistika


Po podatkih novomeške policijske uprave je mejo čez Kolpo v Beli krajini do 20. junija letos nelegalno prestopilo 1327 tujcev, v istem obdobju lani prehodov niso zasledili. Do sredine aprila je mejo prestopilo 273 ljudi, kar pomeni, da so v dobrih dveh mesecih zajeli več kot tisoč beguncev, ki niso bili nasilni in incidentov niso povzročali. Po izjavah Alenke Drenik so policisti na bližajočo turistično sezono dobro pripravljeni. Njihovo število so okrepili, pomagajo jim vodniki službenih psov, konjeniki in specializirana enota za nadzor državne meje ter tudi helikopter. Ponoči mejo nadzorujejo z napravami za nočno opazovanje.

Komentarji: