Na 44 nevarnih odsekih gorenjskih cest policisti že danes

Prvi šolski dan: V nekaj letih bodo v Kranju morali v osnovnih šolah zagotoviti 23 novih oddelkov
Fotografija: Najmlajši se vračajo na ceste in v šole. FOTO Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Najmlajši se vračajo na ceste in v šole. FOTO Mavric Pivk/Delo

Kranj – V neposredni bližini šol in vrtcev na Gorenjskem so policisti skupaj z občani našteli 61 potencialno nevarnih mest, kjer bodo policisti, občinski redarji in prostovoljci še posebno pozorni na prometno varnost 35.000 otrok in med njimi okoli 2000 prvošolcev, ki bodo sedli v šolske klopi.

Promet na 44 najbolj izpostavljenih točkah bodo poostreno nadzirali že danes in voznike tako opozarjali, da se v ponedeljek na ceste vračajo najranljivejši udeleženci v prometu. Simon Sušanj s Policijske uprave Kranj je pojasnil, da so nekaj nevarnih točk že odpravili s tem, da so namestili novo prometno signalizacijo, odstranili vegetacijo in podobno. Sušanj je poudaril, da večje prometne varnosti na nekaterih odsekih čez noč ni mogoče zagotoviti, saj je treba izvesti ukrepe, ki so povezani z višjimi stroški. Hkrati so v Kranju sodelovali v pilotnem projektu, izdelali digitaliziran načrt šolskih poti, ki na sodoben način izpostavlja najnevarnejše točke na poteh do posameznih šol.

Po prometni nesreči v sredo, ki se je zgodila na prehodu čez glavno cesto pri osnovni šoli in vrtcu v Žabnici in v kateri je bil lažje poškodovan otrok, je Sušanj dejal, da morajo biti vozniki v okolici šol in na šolskih poteh še posebno previdni.

Čeprav dela za energetsko sanacijo nekaterih šol in vrtcev v Kranju na začetku prihodnjega tedna še ne bodo končana (vrtec Najdihojca, Janina, osnovna šola Trstenik), to ne bo predstavljalo ovir za dostop do vrtcev za okoli 2500 otrok, ki so v varstvu v kranjskem javnem vrtcu (skupaj je vpisanih 2306 otrok) in v zasebnih vrtcih (184 otrok), je zatrdil župan Boštjan Trilar. V Kranju bodo letos v vrtce lahko sprejeli vse otroke, dovolj prostora bo v osnovnih šolah, ki jih bo obiskovalo 5422 učencev (od tega 630 prvošolcev).

Župan je poudaril ugodne demografske trende in povečanje števila prebivalcev, zato bodo v prihodnjih letih morali zagotoviti dodatne oddelke. V dveh letih naj bi v osnovnih šolah zagotovili 644 mest v 23 novih oddelkih, od tega tri v osnovni šoli Staneta Žagarja, 12 pri osnovni šoli Jakoba Aljaža, osem (lahko tudi 12) pa v nekdanji ekonomski šoli. Bl. R.

Komentarji: