Upor v Črni zaradi ukinitve poslovalnice NLB

Ljudje prihajajo k stojnici pred banko in podpisujejo peticijo proti zaprtju.
Fotografija: Pred bančno poslovalnico v Črni se zgrinjajo domačini. Prišli so tudi komitenti iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo. FOTO:  Mateja Kotnik 
Odpri galerijo
Pred bančno poslovalnico v Črni se zgrinjajo domačini. Prišli so tudi komitenti iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo. FOTO:  Mateja Kotnik 

Črna na Koroškem – Pred poslovalnico NLB v centru Črne na Koroškem se že vse dopoldne zbirajo domačini in v znamenje protesta zaradi načrtovanega zaprtja edine banke v občini podpisujejo peticijo.

Prihajajo ljudje iz najbolj oddaljenih hribovskih zaselkov na nadmorski višini več kot tisoč metrov, ki so od Črne oddaljeni petnajst kilometrov, nekateri celo več. To so večinoma starejši ljudje, ki sami ne vozijo in si morajo za opravke v dolini organizirati prevoz. Če bo NLB poslovalnico v Črni zaprla, bodo morali do prve najbližje še deset kilometrov dlje, v sosednjo občino Mežica.

Romana Lesjak, črnjanjska županja: »Storili bomo vse, da se banka ne bo zaprla.« FOTO: Mateja Kotnik
Romana Lesjak, črnjanjska županja: »Storili bomo vse, da se banka ne bo zaprla.« FOTO: Mateja Kotnik


Črnjanska županja Romana Lesjak je ogorčena, ker so o namerah za zaprtje poslovalnice izvedeli slučajno. »Z zaprtjem se ne strinjamo. Storili bomo vse, da se to ne bo zgodilo. Poslovalnica v Črni deluje že od leta 1972. Večina naših občanov, tudi občina, je komitentov banke, ki je edina v kraju. To ni kar tako ena banka. To je državna banka, in ne zasebna. Donosnost ne sme in ne more biti edini kriterij za nadaljnji obstoj,« pravi Romana Lesjak.

»Za božjo voljo, saj bomo imeli nekateri najbližjo banko v Železni Kapli v sosednji Avstriji, drugi pa v Šoštanju. Ukinite raje eno od poslovalnic v Ljubljani ali kakšnem drugem večjem mestu v Sloveniji. Ti ljudje bodo do druge bančne poslovalnice najbrž oddaljeni le dve avtobusni postaji mestnega prometa,« je ogorčen častni občan Črne na Koroškem Peter Kropivnik.

Iz NLB so sporočili, da so odločitev o prenehanju petnajstih poslovalnic po Sloveniji sprejeli zato, ker so dolžni spoštovati zaveze evropske komisije. V Črni na Koroškem so prepričani, da evropska komisija zagotovo ne zahteva ukinitev prav črnjanske poslovalnice. »Najbrž za Črno še nikoli niso slišali, kaj šele da bi nas kdaj obiskali,« so ogorčeni Črnjani.
 

Komentarji: