Čez leto dni bolj enostavno do dokumentov

Ljubljanska upravna enota naj bi maja prihodnje leto namesto na šestih lokacijah delovala zgolj na dveh - na Linhartovi in Tobačni
Fotografija: V stavbo na Linhartovi 13, ki je (za zdaj )še v lasti občine, naj bi se prihodnje leto preselili uradniki ljubljanske upravne enote. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
V stavbo na Linhartovi 13, ki je (za zdaj )še v lasti občine, naj bi se prihodnje leto preselili uradniki ljubljanske upravne enote. FOTO: Leon Vidic

Potem, ko je bila lani septembra sklenjena pogodba o prenosu občinske stavbe na Linhartovi 13 na državo, je bila dana tudi obljuba o selitvi uradnikov upravne enote Ljubljana in preselitvi občinskih uradnikov iz stavbe. Vse to naj bi se zgodilo maja prihodnje leto. Preverili smo, koliko bo stala selitev občinskih in državnih uradnikov, pa tudi kdaj bodo Ljubljančani lahko dokumente urejali zgolj na dveh lokacijah.

Lani jeseni sta načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar in ljubljanski župan Zoran Janković z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem sklenila pogodbo, s katero bo mesto v last države preneslo stavbo na Linhartovi cesti 13. Vanjo se bodo kasneje pod skupno streho preselile vse izpostave ljubljanske upravne enote. Te imajo zdaj svoje prostore na Trgu mladinskih delovnih brigad 7 (izpostava Vič-Rudnik), Adamič - Lundrovem nabrežju 2(izpostava Center), Proletarski cesti 1 (izpostava Moste-Polje) in na Trgu Prekomorskih brigad 1 (izpostava Šiška), sektor za upravne notranje zadeve pa deluje na Tobačni ulici.

V prostore, ki jih zdaj uporabljajo izpostave ljubljanske upravne enote, pa bo občina preselila uslužbence mestne uprave. Ljubljanska upravna enota, ki je največja upravna enota v državi, se je nedavno na svoji spletni strani pohvalila, da so lani za občane uredili 78.885 dokumentov, omogočili več kot 500 javnih prireditev, sklenili 756 zakonskih zvez, izdali 1.697 gradbenih dovoljenj in 27.554 izpiskov iz matičnega registra, na okencih na Tobačni ulici pa jih je obiskalo 233.424 strank.


Kdaj se bodo uradniki selili in koliko bo to stalo?


Ministrstvo za javno upravo smo vprašali, kdaj se bo torej začela (množična) selitev državnih uradnikov v stavbo na Linhartovi 13. »Pravkar poteka izdelava projektne dokumentacije, ki bo podlaga za javno naročilo za izbor izvajalca gradbeno obrtniških in instalacijskih del ter dobavo pohištvene in arhivske opreme. Projekt bo izdelan prihodnji mesec, « pojasnjujejo na ministrstvu. Vrednostnih ocen o tem, koliko bo sploh stala selitev še nimajo. Pravijo pa, da bo po selitvi upravna enota Ljubljana delovala na dveh lokacijah in sicer na Linhartovi 13 in Tobačni ulici 1.

»Vse upravno pravne zadeve, ki so jih zdaj občani urejali na izpostavah upravne enote, bodo po preselitvi lahko urejali na Linhartovi 13,« poudarjajo na ministrstvu za javno upravo. Omenjena stavba je sicer potrebna celovite prenove, v ta namen je ministrstvo načrtovalo 1,7 milijona evrov, avgusta naj bi objavili tudi javno naročilo za izbiro izvajalca. Načrtujejo, da bodo pred selitvijo na Linhartovi obnovili tlake, zamenjali pohištvo, porušili in na novo postavili predelne stene, obnovili električne instalacije, ustrezno uredili prezračevanje, ogrevanje ter hlajenje in vzpostavili ustrezne varnostne sisteme.


Občina: Stavba na Linhatrtovi je še v naši lasti


Na Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer postopki za izpraznitev prostorov še potekajo, nimajo podatkov o tem koliko občinskih uradnikov se bo preselilo v izpraznjene prostore izpostave ljubljanske upravne enote. »Pri odločitvi o tem, kateri občinski oddelki se bodo selili, bomo sledili predvsem cilju optimizacije delovnega procesa,« odgovarjajo na MOL. Prav tako tudi nimajo ocen o tem, koliko naj bi stala selitev in obnova izpraznjenih prostorov. Ker občina stavbe za Bežigradom še ni prenesla na državo seveda ljubljanska upravna enota tudi ni začela s prenovo.

»Večini zdajšnjih najemnikov pa smo že pomagali poiskati druge prostore,« pojasnjujejo na občini. Prostore na Linhartovi 13 med drugim namreč uporabljajo številni najemniki, kot so: Društvo za nenasilno komunikacijo, Javni zavod Cene Štupar, Spominčica – Alzheimer Slovenija, Društvo anonimnih alkoholikov, Društvo gluhoslepih Slovenije Dlan, Društvo invalidov Ljubljana Bežigrad, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana in druga.

Komentarji: